Portal informacyjny | Nowy Sącz

Dipy i sosy z Bacówki podkreślą smak niejednej potrawy

0 56

Każdy z nas ma swoje ulubione sosy, dipy czy inne dodatki do wielu potraw. Czy jednak ktoś z Was zastanawiał się, skąd na Waszym stole pojawiły się te specjały i jaka jest ich historia? Razem z Bacówką postanowiliśmy odpowiedzieć na te pytania i zaproponować Państwu kilka wykwintnych rarytasów do potraw z grilla i nie tylko.

 

Musztarda ceniona jest nie tylko za swoje walory zdrowotne, ale przede wszystkim za jej walory smakowe. Stanowi on pyszny dodatek do sosów i dressingówi dostępna jest w kilku różnych gatunkach.

Sekretem zdrowotnych walorów musztardy jest gorczyca i to ona wzmacnia funkcjonowanie układu nerwowego oraz poprawia odporność. Wszystko to dzięki witamin z grupy B w tym tiaminę (witaminę B1) oraz ryboflawinę (witamina B2), która poprawia odporność organizmu i wykazuje działanie przeciwzapalne i chroni przed cukrzycą.

Ponadto zawarta w musztardzie niacyna (witamina B3) obniża poziom złego cholesterolu, a pirodoksyna (witamina B6) wpływa na ciśnienie krwi, skurcze mięśni i pracę serca. Oprócz tego w musztardzie znajduje się wiele składników mineralnych m.in. wapń, magnez, żelazo, cynk, miedź oraz selen. Połączenie tych substancji kompleksowo wpływa na układ odpornościowy człowieka oraz poprawia metabolizm.

 

MUSZTARDA JAŚNIE PANA FRANCUSKA

Musztarda Jaśnie Pana ma łagodny smak z grubym ziarnem białej i czarnej gorczycy z kurkumą i octem. Może być efektowną dekoracją wszelakich potraw.

Czy wiesz, że:

Musztarda znana była już w starożytnym Rzymie. Gościła wówczas na stołach greckich i rzymskich, a Pitagoras podobno twierdził, że „musztarda wyostrza umysł”. Ze względu na swój ostry smak produkt ten delikatnie szczypie nas w podniebienie, a lekarze i dietetycy podkreślają jego właściwości zdrowotne. Musztarda pomaga bowiem przy problemach żołądkowych, ale ma też oczyszczająco i antybakteryjnie. Warto wspomnieć, że zawiera ona wapń, magnez, witaminę B oraz spore ilości żelaza. Warto jednak podkreślić, że nie o walory zdrowotne tu chodzi, ale o wyrazisty smak wzbogacający nawet najmniej wyraziste dania.

 

MUSZTARDA PLEBANA

Musztarda Plebana wyróżnia się łagodnym, lekko chrzanowym smakiem. Doskonale się smaruje, kusząc przy tym wyśmienitym, prawdziwie musztardowym aromatem. Idealnie smakuje w połączeniu z wędlinami i kiełbaskami, wzbogacając głębię smaku potraw. Nie zawiera konserwantów.

Czy wiesz, że:

Musztarda i chrzan stanowią doskonałe połączenie dwóch klasycznych dodatków. Nuta chrzanu wyostrza smak musztardy i nadaje jej intensywności. Niepowtarzalny aromat zapewniają tutaj specjalnie wyselekcjonowane ziarna gorczycy oraz olejek zawarty w utartym chrzanie. Połączenie tych smaków tradycyjnej kuchni polskiej stanowi niezwykłą kompozycję, która idealnie pasuje do białej kiełbasy, parówek czy pieczonych mięs.

 

CHRZAN Z JABŁKIEM PREMIUM

Wyborny, aromatyczny chrzan o gładkiej, gęstej konsystencji z dodatkiem jabłek doda niepowtarzalnego smaku mięsom, wędlinom, jajkom i sosom. Ten wykwintny rarytas świetnie odnajdzie się zarówno na świątecznym stole, jak i w codziennej odsłonie.

Czy wiesz, że:

Chrzan to naturalny antybiotyk, ponieważ ma działanie antywirusowe i bakteriobójcze. Jest on stosowany przy przeziębieniu czy stanie zapalnym dróg oddechowych. Poza tym chrzan wpływa na poprawienie stanu zdrowia całego organizmu mi.in. wspomagając układ trawienny, pobudzając apetyt oraz pozytywnie wpływając na metabolizm i funkcjonowanie pęcherzyka żółciowego. Co więcej, chrzan łagodzi bóle reumatyczne, rozrzedza krew i skutecznie obniża zły cholesterol.

To jednak niejedyne pozytywne właściwości chrzanu, który jest także bombą witaminową i obfituje w witaminy: A, B, B1, B2, C, E. Oprócz tego zawiera wiele składników mineralnych, w tym potas, wapń, fosfor, magnez, żelazo, mangan, sód, cynk, siarka, jod oraz chlor. Ponadto zawartość witaminy C w chrzanie jest większa niż w pomarańczach i cytrynach. Dużą zaletą chrzanu jest też jego niskokaloryczność, gdyż w 100 g jest ich zaledwie 70.

 

SOS PAPRYKOWY PIKANTNY

Sos paprykowy pikantny to wyrazisty sos z gorczycą, kurkumą i ostrą papryczką chili. Niepowtarzalny dodatek do kanapek, dań na zimno oraz mięs pieczonych i grillowanych.

Czy wiesz, że:

Papryka była uprawiana na długo przed odkryciem Ameryki. W XVI wieku uprawa papryki dość szybko rozprzestrzeniła się na inne kraje tropikalne. Obecnie papryka stanowi podstawę wielu dań, a sosy paprykowe ubogacają nie tylko potrawy, ale również przekąski.

 

SOS TATARSKI

Sos tatarski to wspaniały sos przygotowany na bazie sosu majonezowego z dodatkiem pieczarek i ogórków konserwowych. Jest doskonałym dodatkiem do kanapek , śledzi, zimnych mięs czy potraw z ziemniaków.

Czy wiesz, że:

Zanim powstał sos tatarski, przyrządzano dania po tatarsku. Potrawy były panierowane, grillowane i podawane z pikantnym sosem z musztardy? Obecnie sos tatarski nawiązuje do XIX-wiecznych przepisów i ma wiele wariantów z różnymi dodatkami.

 

 

Artykuł sponsorowany

Komentarze Facebook
Zobacz również

Zostaw odpowiedź

Twoj adres e-mail nie bedzie opublikowany.