miastoNS
Portal informacyjny | Nowy Sącz

Owocowy zawrót głowy!

0 659

Jak wiadomo wiosna, to nie tylko grillowanie i zajadanie się pysznościami, to również dla wielu z nas czas wzmożonej aktywności fizycznej. Ćwiczymy po to, aby uzyskać upragnioną sylwetkę na lato, poprawić naszą kondycję lub po prostu dla zdrowia. Kiedy nasz organizm znajduje się w stanie wysiłku, bardziej się pocimy, a co za tym idzie, tracimy wodę, którą należy uzupełnić – mówiąc w skrócie chce nam się pić! A co trzeba pić, żeby być zdrowym i zadowolonym? Już spieszymy z odpowiedzią!

 

Soczki z Bacówki dla małych i dużych – pyszny rarytas dla zdrowia!
Gospodarstwo sadownicze, które produkuje dla nas najwyższej jakości soki owocowe i owocowo-warzywne, położone jest na jednym ze wzgórz otaczających stolicę małopolskich sadów – Łącko. Produkowane tutaj owoce mają niespotykany i wyjątkowy smak, podobnie jak wytwarzane z nich naturalnie mętne soki tłoczone.

 

Sok jabłkowy

Czysty, naturalny sok tłoczony z jabłek pochodzących z regionalnych sadów. Pysznie słodki, z kwaskową nutą, doskonale smakuje zarówno samodzielnie jak i do posiłku. Doskonale gasi pragnienie, a przy tym stanowi codzienną porcję witamin dla całej rodziny.

Czy wiesz, że…?

1. Dzięki zawartości błonnika jabłka regulują pracę jelit, chroniąc przed zaparciami i innymi chorobami jelit, w tym przed rakiem jelita grubego.

2. Dzięki zawartości błonnika jabłka zmniejszają wchłanianie cholesterolu, a dzięki temu skutecznie zapobiegają miażdżycy i chronią przed zawałem.

3. Jabłka mogą chronić mózg przed uszkodzeniami komórek mającymi wpływ na utratę pamięci. Na podstawie innych badań, przeprowadzonych na myszach, stwierdzono, że skoncentrowany sok jabłkowy dodany do pożywienia zwierząt zapobiega utlenianiu składników tkanki mózgowej i upośledzeniu zdolności poznawczych.

4. Zawarte w jabłkach pektyny oczyszczają organizm z toksyn. Podczas trawienia błonnik wiąże niektóre metale ciężkie (kobalt i ołów) w nierozpuszczalne sole, które są potem wydalane z organizmu.

5. Jabłka są niezastąpione w kuracjach odchudzających – cenią je kobiety, które dbają o linię, bo sycą i dostarczają stosunkowo niewiele kalorii.

 

Sok jabłkowo-wiśniowy

Sok jabłkowo-wiśniowy jest naturalnie mętny, przygotowany zawsze i tylko ze świeżych owoców. Ma wykwintny smak z wyczuwalną wiśnią.

Czy wiesz, że…?

Wiśnie wspomagają pracę serca
Wiśnie wspomagają pracę układu sercowo-naczyniowego dzięki zawartości kilku substancji:
– antocyjany zwiększają elastyczność naczyń włosowatych oraz wzmacniają
i odtruwają serce. Ponadto korzystnie wpływają na produkcję krwinek czerwonych;
potas usuwa z organizmu nadmiar soli i dlatego ochronnie wpływa na serce.
W 100 g wiśni mieści się 173 mg tego pierwiastka;
witamina C uszczelnia naczynia krwionośne. W 100 g wiśni znajduje się 10 mg kwasu askorbinowego;
– błonnik (pektyny) obniża poziom „złego” cholesterolu, a tym samym zmniejsza ryzyko chorób serca. 100 g wiśni zawiera 1.6 g błonnika;
– garbniki i kwasy organiczne są zawarte w ogonkach wiśni. Współczesna fitoterapia poleca stosowanie wywaru z ogonków wiśni w celu zapobiegania powstawaniu skrzeplin i zatorów w naczyniach krwionośnych;

 

Sok jabłkowo-gruszkowy

Sok jabłkowo- gruszkowy jest naturalnie mętny, przygotowany zawsze i tylko ze świeżych owoców. Orzeźwiający duet dojrzałego jabłka i gruszki doskonale ugasi pragnienie

Czy wiesz, że…?

1. Jedzenie gruszek znacznie zmniejsza ryzyko wystąpienia udaru mózgu. Jak przekonują naukowcy, u osób, których dieta obfituje w tego typu produkty, ryzyko wystąpienia incydentu mózgowo-naczyniowego zmniejsza się o ponad 50 proc.

2. gruszki mogą zapobiec rozwojowi nadciśnienia. Ze wszystkich pierwiastków mineralnych najwięcej zawierają właśnie obniżającego ciśnienie krwi potasu (aż 116 mg/100 g). Pierwiastek ten hamuje agregację (zlepianie się) płytek krwi, ograniczając tworzenie się skrzepów. Dzięki temu naczynia krwionośne są bardziej drożne, a co za tym idzie – krew krąży swobodniej i ciśnienie spada

3. Kobiety w ciąży powinny uzupełnić swój jadłospis o te jesienne owoce, ponieważ zawierają one potrzebny do prawidłowego rozwoju dziecka kwas foliowy (7 ug/100 g). Witamina B9 może zapobiec wystąpieniu ciężkich wad rozwojowych u płodu (np. rozszczep kręgosłupa). Warto wiedzieć, że kobieta ciężarna powinna spożywać dziennie minimum 400 mikrogramów kwasu foliowego

 

 

Sok jabłkowo-gruszkowy-marchwiowy

Sok jabłkowo-gruszkowo-marchwiowy jest naturalnie mętny, przygotowany zawsze i tylko ze świeżych owoców. Pysznie słodki, z kwaskową nutą i wyczuwalnie dojrzałą gruszką.

Czy wiesz, że …?

1. Marchew jest bogatym źródłem karotenoidów – związków, które są jednocześnie barwnikami odpowiadającymi za pomarańczowy kolor marchewki i przeciwutleniaczami. W marchewce można znaleźć wszystkie rodzaje karotenoidów – alfa-karoten (0,53-4,96 mg/100 g), luteinę i zeaksantynę (0,30-0,51 mg/100 g) oraz nieznaczne ilości likopenu (0,015 mg/100 g). Jednak najwięcej zawiera beta-karotenu (6,15-9,02 mg/100 g) – prowitaminy A, z której w organizmie człowieka powstaje witamina A. Beta-karoten zapewnia prawidłowe funkcjonowanie wzroku, wzmacnia odporność, a także wspomaga leczenie trądziku i opóźnia pojawianie się zmarszczek. Jednak najbardziej jest znany z tego, że przyśpiesza opalanie i przedłuża efekty kąpieli słonecznych. Powszechnie uważa się, że codziennie należy pić 2 szklanki soku z marchwi, by cieszyć się skórą muśniętą słońcem.

2. Beta-karoten jest przeciwutleniaczem, co oznacza, że może zapobiegać rozwojowi chorób nowotworowych. Dowiedziono, że może obniżyć występowanie takich nowotworów, jak: rak jamy ustnej, krtani, przełyku i pęcherza moczowego.

 

Teraz chyba nie pozostaje już nić innego, jak sięgnąć połyk zdrowia i szczęścia!!
Zapraszamy do naszego sklepu w Nowym Sączu w C.H. Europa II Plaza ul. Nawojowska 1. 

 

https://www.facebook.com/BacowkaTowaryTradycyjne/

http://bacowkatowary.pl/

źródło: http://www.poradnikzdrowie.pl/zywienie/co-jesz/

 

Artykuł sponsorowany

Komentarze Facebook
Zobacz również

Zostaw odpowiedź