miastoNS
Portal informacyjny | Nowy Sącz

Pyszne, szybkie w przygotowaniu i efektowne przekąski dla gości

0 445

Kiedy w domu pojawiają się goście, polska kultura gościnności nakazuje zastawić stół choćby drobnymi przekąskami i filiżankami z ciepłą kawą. W przyspieszającym tempie życia gotowanie bywa jednak zbyt czasochłonne, a przecież dania i napoje dla gości powinny smakować i wyglądać co najmniej dobrze. Czy istnieją przepisy na szybkie, a jednocześnie efektownie prezentujące się przekąski? Oczywiście! Oto propozycja na danie na słono, na słodko, oraz przepis na pięknie wyglądającą warstwową kawę. Taki zestaw z pewnością spodoba się nie tylko dorosłym, ale także i dzieciom.

Aromatyczne tosty na wiele sposobów

Tosty to jedno z najprostszych dań, które jednocześnie lubią praktycznie wszyscy. Do ich przygotowania niezbędny jest toster, który zapiecze dwie kromki chleba tostowego i włożone w nie składniki. Do tostów można włożyć tak naprawdę dowolny ser, dodatki warzywne, wędliny i mięsa, a nawet ryby takie jak tuńczyk albo łosoś. Jedynymi ograniczeniami są wyobraźnia i zasoby lodówki.

W tostach bezsprzecznie powinien pojawić się ser, który pod wpływem wysokiej temperatury rozpuści się wewnątrz. Niezbędna jest także wędlina – mogą to być na przykład kruchy schab pokrojony w cienkie plasterki albo nawet plasterki bekonu, które dla lepszego smaku można najpierw podsmażyć na patelni. Do mięsa i sera dodać można między innymi: plastry ogórka kiszonego lub konserwowego, plastry pomidora, świeże liście szpinaku, ser mozzarella albo camembert, majonez lub musztardę, którą posmaruje się kromki tostowego chleba przed pieczeniem, czy posiekany szczypiorek do posypania gotowych tostów.

Najszybszy przepis na babeczki z czekoladą

Pieczenie ciast i ciasteczek wydaje się zajęciem czasochłonnym, a jednak na stole zastawionym na odwiedziny gości czy święta zwykle pojawia się jakiś tego typu słodki deser. Rozwiązaniem może być przygotowanie babeczek z prostego przepisu. Babeczki powinny być pieczone w piekarniku przez 30 minut, jednak samo przygotowanie ciasta zajmuje nie więcej niż 10 minut. Jeszcze szybciej ciasto można przygotować, korzystając z urządzenia takiego jak mikser planetarny, który samodzielnie wymiesza wszystkie składniki.

Do przygotowania babeczek potrzebne są podstawowe składniki, w tym:

  • 2 szklanki mąki pszennej;
  • 1 szklanka mleka;
  • pół szklanki cukru;
  • 2 jajka;
  • pół szklanki oleju;
  • łyżeczka proszku do pieczenia;
  • czekolada pokruszona z całej tabliczki lub w formie małych dropsów.

W jednym naczyniu należy wymieszać mąkę z cukrem i proszkiem do pieczenia, w drugim olej z jajkami i mlekiem. Kiedy obie masy są gładkie, czas na połączenie ich ze sobą. Robi się to za pomocą trzepaczki lub łyżki. W mikserze planetarnym warto ustawić delikatne mieszanie. Na samym końcu do ciasta dosypuje się małe kawałki czekolady i ponownie miesza.

Gotowe ciasto na babeczki należy wyłożyć do foremek i piec przez 30 minut w piekarniku nagrzanym do temperatury 180 stopni Celsjusza. Przed podaniem babeczek warto posypać je cukrem pudrem.

Jak przygotować pięknie podaną kawę dla gości?

Propozycja podania gościom kawy często pojawia się już chwilę po przekroczeniu przez nich progu domu. Oferując ją, warto zwrócić uwagę na sposób podania. W domach, w których korzysta się z ekspresów do kawy, zwykle to tym urządzeniom powierzana jest ta część obowiązków. Jednak nie wszystkie ekspresy są w stanie przygotować na przykład kawę warstwową latte macchiato, która z pewnością na długo pozostanie w pamięci odwiedzających nie tylko ze względu na swój smak, ale także nietypowy wygląd.

Przygotowanie warstwowej kawy nie jest trudnym zadaniem. Niezbędny jest do tego spieniacz do mleka – może to być małe urządzenie trzymane w dłoni lub większy i zautomatyzowany dzbanek. Radzi się, aby do spieniania używać mleka o jak największej zawartości tłuszczu. Mleko 3,2% pozwoli uzyskać najgęstszą pianę i najlepiej wkomponuje się w smak kawy. Co ważne, spieniane mleko powinno być także podgrzane do temperatury około 60–65 stopni Celsjusza.

Najpierw na dno wysokiej szklanki wlewa się spienione już mleko w odpowiedniej temperaturze. Po jego wlaniu należy chwilę odczekać, aby się rozwarstwiło i piana została na górze płynnego mleka. Następny krok to delikatne wlewanie, najlepiej po brzegu szklanki, gorącej filiżanki espresso. Jeśli kawa będzie gorętsza od mleka, powinna idealnie umiejscowić się na środku wysokości szklanki. Dla efektu całość można posypać sproszkowanym kakao.

 

Komentarze Facebook
Zobacz również

Zostaw odpowiedź