miastoNS
Portal informacyjny | Nowy Sącz

Cudeńka Patrycji olśniewają! Poznaj artystkę i jej ceramiczne dzieła sztuki

1 1 318

Poznajcie Patrycję, która z gliny jest w stanie stworzyć dzieła zachwycające wszystkich. Artystka nie zamykam się w żadnych ramach, ani schematach. Pomimo, że ceramika takie posiada. Jej prace są niejednoznaczne. Z jednej strony uwielbia czerń, szarość i surowe formy, a z drugiej fascynują ją połączenia wszelkich barw, szczególnie turkusy, błękity i zielenie. Na moment obecny, najbardziej fascynują ją naczynia związane z kuchnią dalekiego wschodu i na tym kierunku się skupia. Olbrzymią przyjemność sprawia jej tworzenie pater, zestawów do sushi, czy mis w których podaje się ramen. Zawsze z wielką chęcią wykonuje zlecenia na tego typu ceramikę.

 

Czytaj również: Kolejny krok w kierunku szybkiego połączenia kolejowego z Krakowem! Są przetargi na elektryfikację

 

Fizjoterapia, taniec, ceramika
Patrycja mieszka w Lublinie, rok temu założyła pracownię ceramiczną Koneko. Z wykształcenia jest magistrem fizjoterapii. Zaraz po studiach, przez kilka lat, dodatkowym zajęciem, które do reszty ją pochłonęło był Pole Dance. Jako instruktor w jednej z pierwszych szkół Pole Dance w Lublinie w pełni oddawała się pasji. Kiedy kontuzja kolana ograniczyła jej możliwości, a w pewnym momencie prawie wykluczyła, musiała zwolnić. Między pracą, a kolejnymi studiami, szukała odskoczni i miejsca, w którym poczuje się równie dobrze co na sali treningowej. Któregoś wieczora spojrzała w domu na ręcznie wykonaną misę, którą przywiozła 15 lat temu z wakacji w Turcji. I wtedy wszystko się zaczęło…

 

 

Fascynacja, pasja, praca
Zafascynowana pięknym wykonaniem misy z Turcji, jej barwami orientu, pomyślałam, że wybiorę się na warsztaty z ceramiki, wyciszę i zrelaksuje, a ponieważ od zawsze miałam zdolności plastyczne i manualne, postanowiłam spróbować. Z ogromnym entuzjazmem szłam na pierwsze zajęcia i kiedy wykonałam moje pierwsze naczynie, przepadłam. Było niedoskonałe, ale dla mnie wyjątkowe. Od tego momentu codziennie myślałam jak ulepszyć moje prace, jakich szkliw użyć, w jaki sposób je połączyć. Każdą wolną chwilę poświęcałam nowemu hobby. Jeździłam na warsztaty, kursy, lepiłam w domu, a ulepione przedmioty wypalałam w wynajmowanym piecu, niczego nie oczekując, robiłam to w czym czułam się dobrze. Kiedy coraz więcej osób zaczęło interesować się tym co robię i jednocześnie zamawiać moje prace, kupiłam piec – mówi zafascynowana Patrycja.

 

 

Jestem pewna, że rynek produktów handmade w Polsce rośnie. Goście restauracyjni coraz częściej doceniają piękno przedmiotu, na którym otrzymali potrawę. We własnych domach, również doceniają nietuzinkową zastawę. Jestem bardzo zaskoczona i podekscytowana tempem w jakim rośnie zainteresowanie naczyniami wykonywanymi ręcznie – mówi kobieta.

Artystce udało się realizować zamówienia na Sądecczyźnie. Jak podkreśla szczególnie dumna jest z indywidualnego projektu dla Manaw Spa w Gródku nad Dunajcem. Dedykuje je wyłącznie temu miejscu. Lemon Resort & Spa, które jest jednym z najpiękniejszych miejsc wypoczynkowych w Polsce, do którego zawsze bardzo chętnie wraca Patrycja. W niedalekiej okolicy jest też kilka bardzo dobrych pracowni ceramicznych.

 

 

– Moimi naczyniami, które wykonuję od podstaw, ręcznie, najczęściej dzielę się na instagramie pod nazwą koneko.ceramics. W najbliższym czasie przewiduję otwarcie sklepu internetowego. Wszystkich ciekawych tej formy sztuki zapraszamy serdecznie do odwiedzenia i zakupów – informuje twórczyni ceramiki.

Rękodzieło coraz bardziej popularne
Patrycja patrzy z dużym optymizmem na to jak zmienia się ten rynek w Polsce. Coraz częściej restauracje, ale i nie tylko dbają o to, żeby potrawy, które przygotowują miały odpowiednie tło w postaci talerza, lub misy. Dopełnia to pracę kucharzy. Łatwo można zauważyć,  że trend na naczynia rzemieślnicze zaczyna wpisywać się w kulturę masową. Już nie tylko drogie restauracje gwiazdkowe, czy restauracje pięciogwiazdkowych hoteli posiadają tego typu zastawę, ale też inne atrakcyjne miejsca, dostępne dla każdego przeciętnego odbiorcy. Zastawa nie tylko podkreśla charakter potrawy, ale i wpływa na samopoczucie gościa, czego dowodem jest to, że hurtownie coraz chętniej zaopatrują się w tego typu produkty, a klasyczne białe naczynia, zaczynają powoli odchodzić do lamusa.

 

 

fot. Instagram

 

Komentarze Facebook
Zobacz również
1 komentarz
  1. Mia pisze

    Piękne 🙂

Zostaw odpowiedź