Łapacze tłuszczu już działają, a młodzież wysoko podnosi poprzeczkę
Profesjonalny sprzęt gastronomiczny: najnowszej generacji piec konwekcyjno-parowy, piec do pizzy, krajalnica, naleśnikarka, bemary bufetowe, podgrzewacze do talerzy i zastawa stołowa – o taki sprzęt wzbogaciła się w ubiegłym roku pracownia technologiczna Technikum Żywienia i Usług Gastronomicznych w Zespole Szkół Ponadpodstawowych w Nawojowej. Ze wszystkich urządzeń korzystają już uczniowie pod okiem nauczycieli zawodu oraz mistrzów kuchni z całej Polski.
Czytaj również: Sądeckie Pogotowie Ratunkowe: drugi budynek garażowy już po remoncie
– Stworzyliśmy też kolejne stanowiska pracy dla uczniów. Dzięki temu 16 młodych osób ma osobne miejsca świetnie wyposażone w sprzęt potrzebny do wykonywania ćwiczeń – mówi Anna Wilk, nauczycielka przedmiotów zawodowych w ZSP w Nawojowej.
W grudniu 2021 r. zmodernizowano dodatkowo system wentylacji w pracowni gastronomicznej.
– Starosta nowosądecki Marek Kwiatkowski zaakceptował nasz projekt i udało się zmodernizować wentylację w pracowni – mówi Michał Bulzak, dyrektor ZSP w Nawojowej. – Pamiętajmy, że przy przygotowywaniu posiłków liczy się bezpieczeństwo i higiena pracy. Dlatego dbamy o każdy szczegół. Dysponujemy między innymi najnowszej generacji wentylatorami wyposażonymi w lampy typu LED i łapacze tłuszczu.
Na ostatnich zajęciach przed feriami zimowymi, z uczniami spotkał się szef kuchni Hotelu Perła Południa w Rytrze – Marcin Gadzina i szef kuchni Hotelu Ibis Styles Arkadiusz Schneider. Zaproszono też Krzysztofa Szulborskiego – prezesa Stowarzyszenia Kucharzy Polskich, który uczestniczył w zajęciach on-line. Szkoła od lat współpracuje z najlepszymi hotelami i restauracjami na Sądecczyźnie.
– Szef Marcin Gadzina podkreślił, że uczniowie z Nawojowej mają sporo zapału, pasję do pracy w kuchni i tworzenia smacznych dań – mówi nauczycielka Anna Wilk. – Szef Arkadiusz Schneider dodał, że uczniowie ZSP w Nawojowej podnoszą poprzeczkę na rynku pracy, ponieważ uczą się wykorzystując sprzęt gastronomiczny najnowszej generacji, taki sam, jaki znajduje się w najlepszych restauracjach.
Prezes Krzysztof Szulborski zwrócił uwagę na istotę nieustannego szkolenia i dokształcania oraz poznawania najnowszych kulinarnych trendów. Wspomniał też, że Anna Wilk wraz z uczniami corocznie przyjeżdża do Pomorskiej Akademii Kulinarnej na warsztaty dla uczniów, podczas których jeszcze bardziej rozwijają swoje zainteresowania, pasje i sztukę kulinarną. Wyraził też opinię, że Technikum Żywienia w Nawojowej jest jednym z przodujących na tle dwóch tysięcy szkół gastronomicznych w Polsce.
fot.: Sylwia Siwulska (sadeczanin.info)
Komentarze Facebook