ZSP: Krynicą zawładnęła kuchnia francuska
W Zespole Szkół Ponadpodstawowych w Krynicy-Zdroju zorganizowano pokaz gastronomiczny i warsztaty serwisu francuskiego. Wszystko dzięki temu, że szkoła należy do Polskiej Izby Hotelarzy.
Czytaj również: Nie żyje Jarosław Gliński. Członek Solidarności, radny powiatowy, nauczyciel miał 47 lat
Profesjonalny pokaz gastronomiczny dla uczniów klas technikum gastronomicznego poprowadził Paweł Pyra – ekspert kulinarny, współpracujący z marką Sekrety Szefa Kuchni i Klubem Szefów Kuchni. Hotelarze uczestniczyli w pokazie serwisu francuskiego, który poprowadził prezes Stowarzyszenia Kelnerów Polskich Michał Chabior.
– Te zajęcia to bezcenna wiedza zawodowa dla uczniów klas hotelarskich i gastronomicznych – mówi dyrektor szkoły Maria Aleksander-Pisz. – W ramach współpracy szkoły z PIH planujemy kolejne zawodowe przedsięwzięcia.
Koordynatorem szkolnym, współpracującym z PIH jest Dorota Pacut nauczycielka przedmiotów hotelarskich. Opiekę nad młodzieżą podczas pokazów sprawowały: Małgorzata Sędzimir i Joanna Sowa nauczycielki przedmiotów zawodowych.