miastoNS
Portal informacyjny | Nowy Sącz

Otworzył ponad 100 lodziarni w całej Polsce. Teraz pora na Nowy Sącz!

1 5 405

Nowy Sącz słynie z produkcji lodów, a Sądeczanie uwielbiają ten chłodny smakołyk, dlatego z pewnością ucieszy ich fakt, że w naszym mieście otwarto nową i zarazem niezwykłą kawiarnię. „Ardita” to miejsce z przepięknym wystrojem, ale co najważniejsze z przepysznymi lodami, jakich nie znajdziecie w żadnym innym miejscu na Sądecczyźnie. A wszystko za sprawą prawdziwego mistrza produkcji lodów, Włocha Giuseppe.

 

Giuseppe urodził się we włoskiej prowincji Belluno – miejsca słynącego z produkcji lodów na całym świecie. Od najmłodszych lat pasjonował się właśnie tą dziedziną, mimo prawniczo-lekarskich tradycji rodzinnych. Od 14. roku życia, każde wakacje spędzał w niemieckim mieście Stuttgart, gdzie po 14 godzin dziennie pracował w najlepszej lodziarni w Niemczech, ucząc się fachu od mistrzów zawodu. Gdy kończyła się letnia przerwa, wracał w swoje rodzinne strony, gdzie uczył się i rozwijał piłkarską karierę. Nawet później, gdy studiował już prawo, każdą przerwę w nauce poświęcał pracy w lodziarni. Przyszedł jednak czas, w którym Giuseppe musiał podjąć trudną decyzję – zostać prawnikiem zgodnie z oczekiwaniami ojca, czy realizować swoją pasję związaną z produkcją lodów.

Zaryzykował i jak się później okazało, nie mógł podjąć lepszej decyzji. Został zatrudniony przez znany na całym świecie międzynarodowy koncern i był w nim odpowiedzialny za współtworzenie technologii związanej z produkcją lodów oraz wdrażaniem jej do lokali gastronomicznych w wielu krajach Europy. Tylko w Polsce w latach 80. i 90., otworzył i wyposażył ponad 100 kawiarni i lodziarni, za każdym razem szkoląc personel i przekazując mu swoją wiedzę i doświadczenie. Podróżował po całym świecie, prezentując na targach cukierniczych swoje produkty, od Australii aż po Amerykę Południową.

Od 1998 roku Giuseppe skupiony jest głównie wokół polskich klientów.  Każde swoje zlecenie traktuje niezwykle poważnie i skrupulatnie. Często jego praca związana z otwarciem nowej lodziarni zaczyna się już na etapie projektowania samego lokalu. Wyposaża go w sprzęt z najwyższej półki, szkoli personel i przekazuje mu swoją wiedzę, spędzając w jednym tylko miejscu nawet kilka miesięcy. To sprawia, że kawiarnie otwierane z jego pomocą, są perfekcyjne w produkowaniu lodów pozbawionych konserwantów, o niezwykłym smaku i konsystencji. I właśnie to teraz dzieje się w Nowym Sączu!

Byłem już chyba w każdym mieście w Polsce, otwierając kolejne lodziarnie i kawiarnie. Do tej pory na mapie znajdował się już chyba ostatni punkt, w którym wcześniej nie pracowałem – Nowy Sącz. Dlatego tym bardziej cieszę się, że otworzyliśmy lokal również tutaj, w którym serwujemy lody mojej autorskiej, włoskiej receptury i wierzę w to, że Sądeczanom przypadną one do gustu – mówi w rozmowie z miastoNS.pl Giuseppe.

Zapraszamy do skosztowania niezwykłych lodów produkcji mistrza fachu – Giuseppe w Kawiarni „Ardita” zlokalizowanej na deptaku przy ul. Jagiellońskiej 11 w Nowym Sączu.

 

Artykuł sponsorowany

Komentarze Facebook
Zobacz również
1 komentarz
  1. Kttk pisze

    Było tylko kilka smaków ale spoko. Wiosna dopiero. Lata mieszkałam w Italii. Wolę nasze produkty rodzime.

Zostaw odpowiedź