Portal informacyjny | Nowy Sącz

Sezon grillowy z Bacówką

0 797

Ładna pogoda, przyjemne, ciepłe popołudnia sprzyjają spędzaniu wolnego czasu na świeżym powietrzu. A czas spędzony w gronie najbliższych i przyjaciół nieodzownie kojarzy nam się z grillem. Niektórzy sezon grillowy już rozpoczęli. Inni czekają na wolną chwilę. My nie czekamy i wspólnie z Bacówką postanowiliśmy przetestować kilka produktów z ich „spiżarni”. Otrzymaliśmy krupniocki małe, kiełbasę podwawelską, kiełbasę śląską extra, kiełbasę biesiadną, kiełbaski ze szpinakiem oraz coś dla najmłodszych – frankfurterki. Przygotowaliśmy z nich przepyszne potrawy, a oto efekty naszej pracy.

 

Czytaj również: Bacówka Towary Tradycyjne – domowe smaki na wyciągnięcie ręki

 

Kiełbaski ze szpinakiem

Czy ktoś wcześniej pomyślał o takim połączeniu? Jest to wysokiej klasy kiełbaska, cienka, smaczna i zdrowa. Po prostu kiełbaska ze szpinakiem!

O produkcie: Soczyste kiełbaski o chrupiącej skórce, w zachwycającym duecie smakowym ze szpinakiem. Na grillu w pełni rozwijają swój aromat, kusząc małych i dużych smakoszy do spróbowania. Pysznie smakują zarówno z rozmaitymi sosami jak i bez dodatków.

Kiełbaski ze szpinakiem z nutą słodyczy – składniki:

6 porcji kiełbasek

½  cebuli

garść rodzynek

ząbek czosnku

opcjonalnie łyżka miodu

Kiełbaski ze szpinakiem z nutą słodyczy – przepis:

Na drobne kawałki kroimy cebulę, dodajemy rodzynki i wyciśnięty ząbek czosnku. Mieszamy. Na rozłożonej folii aluminiowej układamy składniki, posypujemy je solą i pieprzem, a następnie na wierzch kładziemy kiełbaski. Ważne, żeby folia była szczelna. Opcjonalnie dla lubiących słodkie smaki,  kiełbasę można polać łyżką miodu na 5 minut przed końcem smażenia. Smak nie do opisania!

Kiełbaski ze szpinakiem

Kiełbasa śląska extra

Kiełbasa śląska nie tylko dla Śląska 🙂 Można z powodzeniem jeść ją na Sądecczyźnie i gwarantujemy, że smakuje wybornie.

O produkcie: Wyborna kiełbasa śląska sprawdza się jako danie główne, przystawka lub pyszny dodatek do zupy. Dobra do grillowania, parzenia i do podawania na surowo. Wyjątkowo dobrze smakuje z dodatkiem chrzanu tartego z Bacówki.

Kiełbasa biesiadna

Biesiadna jest bardzo podobna w smaku do kiełbasy śląskiej, można ją stosować jako zamiennik. Jednak proszę pamiętać, że na większą biesiadę nadaje się najlepiej 🙂

O produkcie: Ta klasyczna, parzona i lekko podwędzana kiełbasa to obowiązkowa pozycja w ogniskowo-grillowym menu. Najlepiej smakuje właśnie z ognia, ujawniając pełnię aromatu z nutami czosnku i pieprzu.

Kiełbasa śląska extra/ kiełbasa biesiadna, czyli pijane kiełbaski – składniki:

6 porcji kiełbasy

1 cebula

5 pieczarek

szczypta soli

szczypta pieprzu

dwa plasterki żółtego sera

szklanka piwa, (druga do wypicia 🙂 )

Do orzeźwiającego sosu czosnkowego:

4 łyżki śmietany 18%

4 łyżki majonezu lub jogurtu naturalnego

szczypta soli

szczypta pieprzu

1 – 2 ząbki świeżego czosnku

zioła prowansalskie

mięta ususzona lub 3 świeże listki mięty

Kiełbasa śląska extra/ kiełbasa biesiadna, czyli pijane kiełbaski – przepis:

Cebule i pieczarki kroimy na drobne kawałki. W międzyczasie do miski wkładamy kiełbasy i zalewamy je szklanką piwa. Kiełbasy powinny odczekać ok. 15 minut w złotym trunku. Na folii aluminiowej rozkładamy pieczarki z cebulką, posypujemy je solą i pieprzem, a następnie kładziemy na wierzch kiełbasy. W trakcie grillowania można je lekko polewać piwem. Ważne, żeby folia była szczelnie zamknięta. Grillować na wolnym ogniu do czasu, aż pieczarki będą miękkie. Wyłożyć na talerz i położyć plasterki żółtego sera.

Sos: Do miseczki, w której znajdują się produkty, wyciskamy czosnek i dokładnie mieszamy.

Uwaga! Przepis dla prawdziwych smakoszy 🙂

Kiełbasa śląska extra

Krupniocki małe

Krupniocki bardzo przypominają kaszankę. Dlatego, jak to w klasyce grillowania bywa – postanowiliśmy przygotować je z cebulką oraz dodatkami. Ich smak zrobił furorę.

O produkcie: Krupniocki, w śląskiej tradycji od wielu lat królują w codziennym jadłospisie. Są przysmakiem dla całej rodziny. Przysmażane na masełku lub oleju podawane z chlebem i musztardą. Szczęśliwie jednak zajęły również zaszczytne miejsce w grillowym menu. Przyrządzane z kaszy jęczmiennej, według sprawdzonej receptury. Wspaniale smakują zarówno pieczone, jak i grillowane.

Krupniocki małe z grilla – nadziane, aż miło! – składniki:

5 krupniocków

2 cebule

ogórki kiszone

rydze marynowane

pieczywo

sól, pieprz i papryka ostra do smaku (opcjonalnie)

Krupniocki małe z grilla – nadziane, aż miło! – przepis:

Cebule obieramy i kroimy na małą kosteczkę. Krupniocki obieramy ze „skórki”, rozcinamy na pół, w środek wkładamy cebulę i ewentualnie posypujemy przyprawami. Krupniocki z nadzieniem owijamy folią aluminiową, układamy na ruszcie i grillujemy. Potrawę zajadamy z pieczywem, ogórkami kiszonymi oraz rydzami marynowanymi.

Kiełbasa podwawelska

Nikt sobie nie wyobraża grilla, majówki – naszego „święta narodowego” bez tego produktu. Kiełbasa podwawelska – palce lizać!

O produkcie: Podwawelski klasyk, przyrządzany z wysokiej jakości mięsa wieprzowego. Kiełbasa poddana została procesom wędzenia i parzenia oraz została wzbogacona staranie skomponowaną mieszanką przypraw, dzięki którym pachnie i smakuje tak apetycznie.

Kiełbasa podwawelska na warzywnej chmurce – składniki:

4 porcje kiełbasy

½ cebuli, 4 pieczarki, papryka

bakłażan

pomidor

pieczywo

sól, pieprz, pietruszka oraz papryka ostra lub łagodna do smaku (opcjonalnie).

Kiełbasa podwawelska na warzywnej chmurce – przepis:

Kiełbasę kroimy na plasterki. Warzywa – cebulę, pieczarki, paprykę, bakłażan kroimy na talarki lub w kostkę. Produkty układamy na folii, a następnie na grillu. Przyprawiamy według uznania. Czekamy, aż produkty się zarumienią. Kiełbasę podwawelską z grillowanymi warzywami podajemy z pieczywem. Mniam!

Frankfurterki

Podczas tradycyjnego grilla warto pomyśleć o najmłodszych. Niestety nie wszystkie dzieci lubią mięsa i dania z grilla. My na nasze pociechy znaleźliśmy sposób i podaliśmy im frankfurterki w iście amerykańskim stylu, ale z polską nutą 🙂

O produkcie: Ich doskonały, lekko paprykowy smak i mistrzowska jakość Premium wyraźnie wskazują na rajbrockie pochodzenie. Te pyszne, cienkie kiełbaski  świetnie smakują zarówno na zimno jak i na ciepło, gotowane czy grillowane, stwarzając wiele możliwości podania.

Frankfurterkowy hot dog – składniki:

4 porcje kiełbasek

papryki kolorowe

zioła

pieczywo pełnoziarniste

keczup

Frankfurterkowy hot dog – przepis:

Kiełbaski układamy na ruszcie. Mniej więcej w połowie grillowania, obok układamy pieczywo przekrojoną na pół – zarumieniamy. Grillowane frankfurterki układamy wewnątrz bułki – dla bardziej wymagających dzieci polewamy je ketchupem. Do środka możemy dodać ulubione warzywa naszych pociech – polecamy kolorową paprykę oraz zioła.

Smacznego!

* Odpowiadając na prośbę czytelników miastoNS.pl podajemy adres Bacówki:

C.H. Europa II Plaza

Nawojowska 1
33-300 Nowy Sącz
Tel.: 661 910 601

Godziny otwarcia:

Pn. – Nd. handlowa: 10.00 – 20.00

 

fot. miastoNS.pl, Pixabay

Komentarze Facebook
Zobacz również

Zostaw odpowiedź

Twoj adres e-mail nie bedzie opublikowany.