miastoNS
Portal informacyjny | Nowy Sącz

Comber z jelenia w wykonaniu uczniów z Krynicy-Zdroju był znakomity!

0 882

Reprezentanci dziewięciu szkół ponadpodstawowych wzięli dzisiaj udział w III edycji Powiatowego Konkursu Kulinarnego „Dzikie Smaki Sądecczyzny”, który odbył się w gościnnych progach Zespołu Szkół Ponadpodstawowych w Krynicy-Zdroju.

Czytaj również: Kącik fotografii przyrody na miastoNS.pl – odkryj piękno regionu!

Dwuosobowe zespoły przyrządzały potrawy ze schabu z jelenia. Zwyciężyły uczennice: Karolina Ciarach i Emilia Ogorzały z Zespołu Szkół Ponadpodstawowych w Krynicy-Zdroju, które przygotowały potrawę: Comber z jelenia z nutą smaków sądeckiej jesieni oraz deser: Słodki zakątek lasu.

Reaktywowaliśmy konkurs po kilku latach – mówi starosta nowosądecki Tadeusz Zaremba, który objął patronat nad imprezą i był jej głównym ogranizatorem. – Dotychczas odbyły się dwie edycje, podczas których uczniowie przygotowywali potrawy z bażanta i dzika. W tym roku jest to jeleń. Po raz kolejny młodzież ze szkół prowadzonych przez Powiat Nowosądecki oraz czterech gościnnie zaproszonych placówek pokazała swój kunszt przygotowując wspaniałe dania ze schabu z jelenia.

Każda z drużyn, z kilkunastodniowym wyprzedzeniem otrzymała ten sam rodzaj mięsa, aby móc przećwiczyć konkursowe potrawy. Dzisiaj, po losowaniu stanowisk uczniowie mieli te same warunki pracy. Potrawy oceniało jury, w którym byli specjaliści – kucharze z hoteli oraz znawcy „dzikich smaków”: Grzegorz Bartoszek – dyrektor Gastronomii w Hotelu Czarny Potok w Krynicy-Zdroju, Katarzyna Motyl – właściciel Hotelu Mercure Resort&Spa w Krynicy-Zdroju, Łukasz Guzik i strongman Tomasz Kowal. Świeże mięso dostarczył Polski Związek Łowiecki.

– Cieszę się, że współpraca z PZŁ jest tak dobra – dodaje starosta Tadeusz Zaremba. – Dziękuję za wsparcie i pomoc przy organizacji konkursu. Jest on bardzo atrakcyjny dla młodych ludzi nie tylko ze względu na możliwość pracy z produktami, do których nie mają na co dzień dostępu, ale też ze względu na cenne uwagi szefów kuchni i równie cenne nagrody finansowe oraz te ufundowane przez właścicieli hoteli, naszych partnerów i sponsorów.

Jury oceniało smak każdej z potraw, jej wygląd i sposób zaprezentowania na talerzu. Uczniowie dali z siebie wszystko przygotowując przez półtorej godziny kulinarne dzieła sztuki. Po naradzie i zsumowaniu punktów, jury ogłosiło werdykt.

I miejsce zajęli uczniowie Zespołu Szkół Ponadpodstawowych w Krynicy-Zdroju: Karolina Ciarach i Emilia Ogorzały, które przygotowały potrawę: Comber z jelenia z nutą smaków sądeckiej jesieni i deser: Słodki zakątek lasu, (opiekun: Joanna Sowa-Sęk). Nagroda finansowa – 1000 zł dla każdego ucznia.

II miejsce – Zespół Szkół z Jabłonki: Karolina Kuliga i Julia Chowaniec z potrawą: Comber z jelenia w nowoczesnym wydaniu oraz deser: Leśna monoporcja, (opiekun: Magdalena Kracik). Nagroda finansowa – 800 zł dla każdego ucznia.

III miejsce – Zespół Szkół w Łącku: Aleksandra Gorczowska i Karolina Wierzycka z potrawą: Sztufada z jelenia na puree z pasternaka w towarzystwie borowików oraz deser: Leśny sekret, (opiekun: Michalina Grońska-Owsianka). Nagroda finansowa – 600 zł dla każdego ucznia.

W rywalizacji wzięli także udział: uczniowie z Zespołu Szkół w Starym Sączu (IV miejsce), Zespołu Szkół Zawodowych I Placówek w Krościenku nad Dunajcem (V miejsce), Zespołu Szkół Ponadpodstawowych w Nawojowej (VI miejsce), Zespołu Szkół nr 1 w Nowym Sączu (VII miejsce), Zespołu Szkół Zawodowych w Grybowie (VIII miejsce), Zespołu Szkół Zawodowych w Gorlicach (IX miejsce).

Impreza odbyła się w Zespole Szkół Ponadpodstawowych w Krynicy-Zdroju. Podczas, gdy w kuchni uwijali się uczniowie z klas gastronomicznych, przed publicznością prezentowała się młodzież właśnie z tej szkoły, a także Zespół Sygnalistów Myśliwskich i Józef Bieryt. Nad całością imprezy czuwała Maria Aleksander-Pisz – dyrektor Zespołu Szkół Ponadpodstawowych w Krynicy-Zdroju wraz ze swoimi nauczycielami i uczniami, a całość prowadził Damian Gubała.

Odbył się także panel dyskusyjny na temat walorów zdrowotnych dziczyzny i jej dostępności na polskich stołach. Ekspertami byli: prof. Dr hab. Władysław Migdał z Wydziału Technologii Żywności Uniwersytetu Rolniczego w Krakowie, dr Krzysztof Duda – kierownik Katedry Antropologii Kulturowej – Uniwersytet Ignatianum w Krakowie, Wacław Gosztyła – członek Komisji Kultury Naczelnej Rady Łowieckiej w Warszawie, Monika Głowacka – szefowa kuchni w hotelu Willa Tatrzańska w Krynicy-Zdroju i Grzegorz Bartoszek – dyrektor Gastronomii Hotelu Czarny Potok w Krynicy-Zdroju.

Pomysłodawcami Powiatowego Konkursu Kulinarnego „Dzikie Smaki Sądecczyzny” jest starosta nowosądecki Tadeusz Zaremba i radny powiatowy Stanisław Sułkowski – przewodniczący Komisji Turystyki i Sportu Rady Powiatu Nowosądeckiego. W organizację imprezy włączył się, oczywiście oprócz ZSP w Krynicy-Zdroju, Zarząd Okręgowy Polskiego Związku Łowieckiego w Nowym Sączu na czele z Łowczym Okręgowym Bogusławem Ratajem, który nie tylko dostarczył mięso z jelenia, ale też był sponsorem poczęstunku – wyrobów z dziczyzny, a także Starostwo Powiatowe w Nowym Sączu i Uniwersytet Rolniczy w Krakowie. Sponsorami nagród byli: Starostwo Powiatowe w Nowym Sączu, Uniwersytet Rolniczy w Krakowie, Zarząd Okręgowy Polskiego Związku Łowieckiego w Nowym Sączu oraz Hotel Czarny Potok w Krynicy-Zdroju, Hotel Belmonte, Hotel Mercure w Krynicy-Zdroju, Hotel Prezydent w Krynicy-Zdroju, Hotel Eris w Krynicy-Zdroju, Willa Tatrzańska w Krynicy-Zdroju, Ośrodek Paradise w Krynicy-Zdroju, Wiktor Cechini Medical SPA, Ośrodek Nestor, Musyznianka, firma Inex, Stacja Narciarska Master SKI w Tyliczu.

W dzisiejszym spotkaniu wzięli udział m.in.: poseł Anna Paluch, starosta nowosądecki Tadeusz Zaremba, przewodniczący Rady Powiatu Nowosądeckiego Marek Pławiak, wicestarosta Antoni Koszyk, członek Zarządu Michał Nowak, radni powiatowi oraz dyrektorzy powiatowych jednostek. Obecny był również starosta hajnowski Andrzej Stiepko wraz z członkami Zarządu, wiceburmistrz Muszyny Włodzimierz Tokarczyk, przedstawiciele Polskiego Związku Łowieckiego na czele z Łowczym Okręgowym Bogusławem Ratajem.

Fot. Maria Olszowska, Oliwia Gawron i Małgorzata Czop

 

Komentarze Facebook
Zobacz również

Zostaw odpowiedź