miastoNS
Portal informacyjny | Nowy Sącz

Gospodynie z Sądecczyzny dały czadu! Zajęły drugie miejsce w ogólnopolskim konkursie kulinarnym!

0 4 614

Gospodynie z koła wiejskiego w Roztoce (gm. Łabowa) zajęły drugie miejsce w zmaganiach kulinarnych pn.: „Tradycyjne Przetwory i Potrawy z Gęsiny”. Konkurs był skierowany do wszystkich zarejestrowanych Kół Gospodyń Wiejskich z całej Polski, które mogą się pochwalić swoimi talentami kucharskimi!

 

Czytaj również: Zapraszamy na 14. edycję Małopolskiej Nocy Naukowców! Wydarzenie realizowane on-line!

 

Koło Gospodyń Wiejskich w Roztoce Wielkiej zostało wyróżnienie w konkursie kulinarnym na „Tradycyjne Przetwory i Potrawy z Gęsiny” –  czytamy na stronie Urzędu Gminy w Łabowej.

 

W kategorii „Produkty pozostałe” pierwsze miejsce zajął przepis na „Szaszłyki” zgłoszony przez Koło Gospodyń Wiejskich „Kobiety z Ikrą” z miejscowości Skrzatusz w gminie Szydłowo (pow. pilski, woj. wielkopolskie). Miejsce drugie przyznane zostało przepisowi „Roztoczańska pieczona gęsina z duszoną kapustą” zgłoszonemu przez KGW w Roztoce Wielkiej z gminy Łabowa (pow. nowosądceki, woj. małopolskie), a miejsce trzecie za przepis „Gęś mojej Mamy faszerowana” zgłoszony przez KGW „Czerwona Jarzębina” w Kamesznicy, gmina Milówka (pow. żywiecki, woj. śląskie).

Przepisy nagrodzone w Konkursie „Tradycyjne Przetwory i Potrawy z Gęsiny” łączą w sobie idee konkursu tj. upowszechnianie przetworów wytworzonych z mięsa gęsiego oraz przypominanie dawnych i nowych tradycji kulinarnych związanych z gęsiną, które Narodowy Instytut Kultury i Dziedzictwa Wsi zamierza przy współudziale uczestników konkursu dalej promować. Poniżej prezentujemy zwycięskie przepisy!

fot. Facebook (UG Łabowa)

 

Komentarze Facebook
Zobacz również

Zostaw odpowiedź