Mamma mia! To była prawdziwa włoska uczta!
W Zespole Szkół Ponadpodstawowych w Nawojowej odbyły się kolejne zajęcia z cyklu Kuchnia śródziemnomorska. Pod okiem Alessandro di Giovanni oraz Łukasza Idzikowskiego, młodzież uczyła się robienia m.in.: bruschetty, różnych rodzajów pizzy, pesto, makaronów, przyrządzania muli czy ostryg.
Czytaj również: „Skałki nad Kamienicą” odnowione. Powstało grillowisko, wiata i stojaki rowerowe
Zajęcia obserwował m.in. starosta nowosądecki Marek Kwiatkowski i członek Zarządu Powiatu Edward Ciągło, a także skarbnik Powiatu Małgorzata Bochenek oraz Bożena Mynarek – dyrektor Wydziału Edukacji, Kultury i Sportu Starostwa Powiatowego w Nowym Sączu. Nad wszystkim czuwał dyrektor ZSP w Nawojowej Michał Bulzak (który spróbował swoich sił podczas robienia pizzy) i Anna Wilk – nauczycielka zawodu.
– Wszystko było pyszne! – mówił starosta Marek Kwiatkowski, który spróbował potraw. – Mamy świetną młodzież, zmotywowaną i zdolną. Jako samorząd staramy się, żeby nasze szkoły były wyposażone w najnowocześniejszy sprzęt i świetną kadrę. Szkoła w Nawojowej ma jedno i drugie.
Nauczycielka Anna Wilk proponuje uczniom zajęcia z szefami kuchni i poznawanie potraw kolejnych rejonów świata.
– Większość osób lubi włoską kuchnię – mówi Anna Wilk. – Stąd dzisiejsza wizyta Włocha Alessandro di Giovanni, który pokazał młodzieży wszystko od podstaw. Uczniowie spróbowali swoich sił przy robieniu pizzy – wyszło idealnie! Nasza młodzież podnosi poprzeczkę na rynku pracy, ponieważ uczy się wykorzystując sprzęt gastronomiczny najnowszej generacji, taki sam, jaki znajduje się w najlepszych restauracjach.
Fot. Maria Olszowska