miastoNS
Portal informacyjny | Nowy Sącz

Mistrzowska praktyka w hotelowej kuchni i za barem

0 876

Uczniowie II i III klasy Technikum Żywienia i Usług Gastronomicznych w Zespole Szkół Ponadpodstawowych w Nawojowej spędzili cały dzień w Hotelu Perła Południa w Rytrze. Pod okiem specjalistów uczyli się, w jaki sposób podać przyrządzone wcześniej posiłki i obsługiwać klienta. Dla młodzieży był to pracowity i owocny w doświadczenia dzień.

 

Czytaj również: Uwaga! Będzie ślisko [Ostrzeżenie meteorologiczne]

 

–  Od wielu lat ściśle współpracujemy z Hotelem Perła Południa – mówi Anna Wilka, nauczycielka zawodu w Technikum żywienia i usług gastronomicznych ZSP w Nawojowej.
–  Nasi uczniowie odbywają tam zajęcia praktyczne, praktykę zawodową, a także staże unijne.

W hotelu jest o wiele większy zakres usług niż na przykład w restauracji.

–  Dzięki naszej współpracy, młodzi odbywają szkolenie z organizacji usług gastronomicznych, obsługi klienta, pracy w kuchni czyli technologii sporządzania potraw i napojów – dodaje dyrektor ZSP w Nawojowej Michał Bulzak.

W kuchni prace uczniów planuje i kontroluje szef kuchni Marcin Gadzina, natomiast organizacja i usługi są prowadzone przez dyrektora Hotelu Perła Południa Wiesława Kossowskiego.

 

Fot., źródło: Starostwo Powiatowe w Nowym Sączu

 

 

Komentarze Facebook
Zobacz również

Zostaw odpowiedź