Mistrzowska praktyka w hotelowej kuchni i za barem
Uczniowie II i III klasy Technikum Żywienia i Usług Gastronomicznych w Zespole Szkół Ponadpodstawowych w Nawojowej spędzili cały dzień w Hotelu Perła Południa w Rytrze. Pod okiem specjalistów uczyli się, w jaki sposób podać przyrządzone wcześniej posiłki i obsługiwać klienta. Dla młodzieży był to pracowity i owocny w doświadczenia dzień.
Czytaj również: Uwaga! Będzie ślisko [Ostrzeżenie meteorologiczne]
– Od wielu lat ściśle współpracujemy z Hotelem Perła Południa – mówi Anna Wilka, nauczycielka zawodu w Technikum żywienia i usług gastronomicznych ZSP w Nawojowej.
– Nasi uczniowie odbywają tam zajęcia praktyczne, praktykę zawodową, a także staże unijne.
W hotelu jest o wiele większy zakres usług niż na przykład w restauracji.
– Dzięki naszej współpracy, młodzi odbywają szkolenie z organizacji usług gastronomicznych, obsługi klienta, pracy w kuchni czyli technologii sporządzania potraw i napojów – dodaje dyrektor ZSP w Nawojowej Michał Bulzak.
W kuchni prace uczniów planuje i kontroluje szef kuchni Marcin Gadzina, natomiast organizacja i usługi są prowadzone przez dyrektora Hotelu Perła Południa Wiesława Kossowskiego.
Fot., źródło: Starostwo Powiatowe w Nowym Sączu