miastoNS
Portal informacyjny | Nowy Sącz

Nawojowa: Technikum Żywienia i Usług Gastronomicznych – doskonały przepis na sukces!

0 2 038

Obecnie cały czas trwa rekrutacja młodzieży do Technikum Weterynaryjnego, Informatycznego, Żywienia i Usług Gastronomicznych, Hodowli Koni, Architektury Krajobrazu oraz do Branżowej Szkoły I stopnia (wielozadaniowej) przy Zespole Szkół Ponadgimnazjalnych im. Wincentego Witosa w Nawojowej. Postanowiliśmy przeprowadzić rozmowy z nauczycielami oraz uczniami Technikum Żywienia i Usług Gastronomicznych.

 

Czytaj również: Zespół Szkół Ponadgimnazjalnych w Nawojowej – świetny start w świetlaną przyszłość!

 

– Prowadzę zajęcia praktyczne z technologii żywienia, przygotowuję młodzież do pierwszej kwalifikacji w Technikum Żywienia i Usług Gastronomicznych (przygotowywanie potraw i napojów). Omawiamy zastosowanie produktów oraz właściwości. Młodzież poznaje przepisy, uczy się je wykonywać i tym samym przygotowuje się do samodzielnego zdania egzaminu w klasie trzeciej. Uczniowie pracują na własnych produktach. Ważne, żeby były one świeże i odpowiedniej jakości. Grupa dzieli się na intendentów oraz na tych, którzy sprzątają, zajmują się lodówką itd. Prace dzielimy w czasie zajęć. Doskonalenie umiejętności odbywa się także w domu. Zajęcia odbywają się dwa razy w tygodniu (w klasie pierwszej) przez trzy godziny zegarowe. W klasie drugiej są cztery godziny, a następnie pięć godzin. Cztery godziny realizowane są na zajęciach poza szkołą. Umowy podpisane mamy z różnymi restauracjami i punktami gastronomicznymi na terenie Nowego Sącza i Krynicy. Młodzież raz w tygodniu udaje się w te miejsca. Poprzez kształcenie wyjazdowe u pracodawców poznają oni strukturę zakładu i nawiązują kontakty, a więc w przyszłości mogą podjąć tam ewentualne zatrudnienie – powiedziała mgr Elżbieta Zaczyk-Jasińska, która pracuje od 25 lat w ZSP w Nawojowej.

Zespół Szkół Ponadgimnazjalnych im. Wincentego Witosa przy ul. Podkamienne 8 w Nawojowej prężnie współpracuje z takimi restauracjami, jak m.in.: Panorama, Beskid, Ibis. Młodzież ma okazję obsługiwać różnego rodzaju imprezy. Umiejętności praktyczne sprawiają, że uczniowie Technikum Żywienia i Usług Gastronomicznych poszukiwani są na rynku pracy. Bezpośredni kontakt z klientem oraz z realnymi sytuacjami, to droga do sukcesu.

 

REKRUTACJA 2019/2020 TRWA – ZAPISZ SIĘ – KLIK

 

– Uważam, że ta szkoła jest wspaniała, a nauczyciele są świetnie nastawieni do uczniów. Pedagodzy wychodzą nam naprzeciw, wspierają z całych sił i rozwiązują wszelkie problemy. Atmosfera jest super, a w klasach jest odpowiednia liczba osób, co sprawia, że są przyjazne. Przygotowane przez nas potrawy na praktykach zawsze razem jemy, a więc wkładamy serca w ich sporządzenie. Poziom nauki jest bardzo dobry – powiedziała Katarzyna Kosakowska z pierwszej klasy Technikum Żywienia i Usług Gastronomicznych przy Zespole Szkół Ponadgimnazjalnych im. Wincentego Witosa w Nawojowej.

– Wiodący przedmiot, którego uczę to technologia sporządzania potraw i napojów. Zajęcia odbywają się w klasie pierwszej dwa razy w tygodniu po trzy godziny w szkole, w klasie drugiej natomiast zajęcia odbywają się także w renomowanych zakładach (w wysokiej klasy restauracjach, hotelach na terenie powiatu nowosądeckiego). Zdajemy sobie sprawę, że praktyka jest niezwykle ważnym elementem kształcenia. Egzaminy zawodowe z pierwszej kwalifikacji uczniowie zdają na poziomie 100%, pozostałe również na podobnym poziomie. Uczestniczymy w bardzo wielu imprezach organizowanych przez różne podmioty (hotele, restauracje) na obszarze powiatu – co roku. Współpracujemy z Hotelem Perła Południa (uczestniczymy m.in. w piknikach, konferencjach). Największe doświadczenie młodzież zdobywa właśnie w ten sposób. W konkursach kulinarnych oraz przeglądach nasi uczniowie przeważnie są na podium. Stosunkowo niedawno otrzymaliśmy wyróżnienie „Dzikie Smaki Sądecczyzny” i to jest dla nas wspaniałe osiągnięcie. Na Olimpiadzie Wiedzy i Umiejętności Rolniczej okazało się, że na poziomie krajowym jesteśmy po prostu najlepsi – powiedziała mgr Anna Wilk, nauczyciel przedmiotów zawodowych w Technikum Żywienia i Usług Gastronomicznych przy Zespole Szkół Ponadgimnazjalnych w Nawojowej.

Pracownie, w których odbywają się praktyki wyposażone są w najnowszej generacji maszyny oraz urządzenia. Dzięki temu wykonywane potrawy są niezwykle zdrowe. Technologie gotowania są najnowocześniejsze, aby uczeń mógł nauczyć się pracy na wysokim poziome. Przydaje się to w przyszłości i dlatego młodzież bez problemu może podjąć zatrudnienie w wysokiej klasy restauracjach. Od września rozpoczyna się także kwalifikacyjny kurs zawodowy o specjalizacji kelner, a więc osoby po osiemnastym roku życia przez dziesięć miesięcy (egzamin w kwietniu) będą mogły szkolić się w tym temacie. Uczniowie klas trzecich oraz absolwenci również mogą przejść taki kurs i zdobyć trzecią kwalifikację (pozostałe nabyte kwalifikacje to kucharz oraz technik żywienia i usług gastronomicznych).

– Jesteśmy bardzo zadowoleni z tego, że możemy pobierać naukę właśnie w tej placówce. Atmosfera jest doskonała, a nauczyciele bardzo fajni i wykształceni. Praktyka w szkole sprawia, że szlifujemy swoje umiejętności w domach. Gotujemy obiady, utrwalamy nabyte kwalifikacje. Gotowanie to nasza największa pasja – powiedzieli Paweł Mirek i Arkadiusz Łęczycki, uczniowie pierwszej kasy Technikum Żywienia i Usług Gastronomicznych przy Zespole Szkół Ponadgimnazjalnych im. Wincentego Witosa w Nawojowej.

Atmosfera, jaka panuje w Zespole Szkół Ponadgimnazjalnych im. Wincentego Witosa w Nawojowej jest doskonała, grono pedagogiczne dokłada wszelkich starań, aby młodzież czuła się dobrze i przede wszystkim bezpiecznie. Zarówno na terenie placówki, jak i w internacie panują warunki na najwyższym poziomie. Szkoła ustawicznie się rozwija, a dyrekcja podąża za najnowszymi trendami, rozwijając zaplecze i tym samym tworząc ciepłe miejsce do nauki i rozwijania przeróżnych pasji. Młodzi ludzie rozwijają swoje talenty i osiągają znakomite wyniki, które następnie przekładają się na ogromne sukcesy w późniejszej pracy zawodowej.

Dyrekcja oraz kadra nauczycieli zapraszają wszystkich absolwentów klas ósmych szkół podstawowych i gimnazjów do zapisywania się na dowolne kierunki kształcenia w Zespole Szkół Ponadgimnazjalnych im. Wincentego Witosa przy ul. Podkamienne 8 w Nawojowej.

Agnieszka Michalik
Fot.: Agnieszka Michalik

Komentarze Facebook
Zobacz również

Zostaw odpowiedź