miastoNS
Portal informacyjny | Nowy Sącz

Nowoczesna Wielkanoc czyli faszerowane jajka

0 449

Podczas Świąt Wielkiej Nocy na stołach królują jajka zgodnie z tradycją ugotowane na twardo, najczęściej podane z majonezem. W zeszłym roku nasza czytelniczka Danuta z Nowego Sącza postanowiła dodać do tej tradycji bardziej nowoczesny akcent i zrobić jajka faszerowane. Jak zaznacza, od tamtej pory pojawiają się one na jej stole co jakiś czas, zazwyczaj przy wyjątkowych okazjach. Swoim przepisem podzieliła się również z innymi Czytelnikami miastoNS.pl

 

Czytaj również: Domowy chleb do wielkanocnego koszyka

 

Przepis może mieś wiele wariacji. Ze względu na wyrazisty smak używam wędzonego łososia oraz tuńczyka w sosie własnym, ale robię także bardziej delikatne w smaku nadzienie z kurczaka i pieczarek – wyjaśnia nam pani Danuta.

Na 5 dużych jajek idzie pół paczki wędzonego łososia (100 g) lub pół puszki tuńczyka w sosie własnym (170 g) lub ok. 100 g ugotowanego w curyy kurczaka lub ok. 100 g podsmażonych z cebulką pieczarek.

Ugotowane na twardo jajka kroję na pół i delikatnie wyciągam żółtka, które przekładam do miseczki. Do nich dodaję np. łososia, trochę majonezu i miksuję wszystko na gładką masę doprawiając do smaku pieprzem i ewentualnie solą. Jeżeli nie zależy mi na wyglądzie jajek gotową masę nakładam zwykłą małą łyżeczką. Natomiast, gdy chcę aby jajka prezentowały się elegancko to korzystam z rękawa cukierniczego z szeroką końcówką. Na koniec posypuję je posiekanym szczypiorkiem lub ozdabiam listkiem pietruszki – mówi nasza czytelniczka.

Jak zaznacza pani Danuta ilość kurczaka, tuńczyka czy innych składników w stosunku do żółtek zależy od indywidualnych upodobań. – Jeżeli masa nie zmieści się w przygotowanych jajkach nic straconego, ponieważ stanowi rewelacyjną pastę do chleba – dodaje Sądeczanka.

 

MK
fot. pixabay.com

Komentarze Facebook
Zobacz również

Zostaw odpowiedź