Spotkanie przy wigilijnym stole w Krynicy Zdroju
W ZSP Krynica-Zdrój odbyła się tradycyjna Wigilia. Po okresie pandemii spotkali się na niej nauczyciele, pracownicy administracji i obsługi, emerytowani nauczyciele i pracownicy, rodzice, uczniowie oraz przyjaciele szkoły, reprezentujący różne instytucje. Wśród zaproszonych gości byli m.in.: członek Zarządu Powiatu Nowosądeckiego Marian Dobosz i radny powiatowy Stanisław Sułkowski.
Czytaj również: Wspólne kolędowanie i potrawy wigilijne w Nawojowej [Zdjęcia, nagranie]
– Pierwsza część spotkania była podsumowaniem Projektu Power „Z kompetencjami w świat”- dwutygodniowego pobytu uczniów i opiekunów we Włoszech. Była to również okazja do relacji z pobytu w Grecji w ramach Zielonej Szkoły. W tej części, w weneckich maskach zatańczyły uczennice naszej szkoły z grupy Fruciaki – mówi Maria Aleksander-Pisz, dyrektor ZSP w Krynicy-Zdroju.
Spotkanie wigilijne rozpoczął modlitwą ks. dr Bogusław Połeć. Goście obejrzeli Jasełka i wysłuchali najstarszych polskich kolęd, śpiewanych i granych przez uczniów.
Dyrektor szkoły Maria Aleksander-Pisz złożyła wszystkim życzenia: – Każdemu z Państwa niech będzie dane w tych dniach poczuć prawdziwy pokój, wolność od niespokojnych myśli i powszednich trosk. Niech w nieskończoność trwa ten najpiękniejszy czas oczekiwania na pierwszą gwiazdę i wigilijną kolację, a później niech zawsze już będzie w Was ta szczególna, święta i nieruchoma cisza świątecznej nocy. I może właśnie wtedy, w tej ciszy, jeszcze raz wszyscy usłyszymy głos nadziei, wezwanie do pojednania i zachowania pokoju serc, srebrny śpiew anioła, który słyszeli pasterze w Betlejem dwa tysiące lat temu: „Nie lękajcie się! Oto zwiastuję wam radość wielką, która będzie udziałem całego świata: dziś w mieście Dawida narodził się wam Zbawiciel, którym jest Mesjasz, Pan. A to będzie znakiem dla was: Znajdziecie Niemowlę, owinięte w pieluszki i leżące w żłobie.”
Podano tradycyjne wigilijne potrawy, które przygotowali uczniowie z technikum gastronomicznego pod czujnym okiem Małgorzaty Sędzimir i Joanny Sowy. Piękne stoły, dekoracja i profesjonalna obsługa to zasługa klas technikum hotelarskiego pod kierunkiem Doroty Pacut. Za przebieg uroczystości odpowiadali Helena Bukowiec, Aleksandra Bieniek, Aneta Gubała, Agnieszka Sach oraz ks. Paweł Śliwa. Dekoracja to zasługa Doroty Franczak. Największe brawa należą się młodzieży, wszystkim, którzy zaangażowani byli w zorganizowanie tak pięknej uroczystości!
Zdjęcia-Fotolatka-Fotografia Ślubna i Filmowanie
Spotkanie, i wszystko jasne…