W zimie poszusujemy na stokach! Jarosław Gowin załatwił ich funkcjonowanie w reżimie sanitarnym
Stoki narciarskie i turystyczne będą otwarte w sezonie zimowym 2020/21 przy ścisłym reżimie sanitarnym, aby zapewnić bezpieczeństwo użytkownikom, poinformowało Ministerstwo Rozwoju, Pracy i Technologii (MRPiT). Protokół sanitarny wypracowany wspólnie z branżą narciarską został dziś zaakceptowany przez Główny Inspektorat Sanitarny.
Czytaj również: Umowa podpisana! Ruszają z budową obwodnicy, początku „Sądeczanki”
– Jako resort gospodarczy, musimy uwzględniać decyzje dotyczące ochrony zdrowia i życia Polaków. Będziemy w tej kwestii wykorzystywać doświadczenie innych europejskich krajów – powiedział wicepremier, minister rozwoju, pracy i technologii Jarosław Gowin, cytowany w komunikacie.
Celem wdrażanych procedur jest:
- zwiększenie bezpieczeństwa i ochrony zdrowia pracowników obsługi, gości i klientów oraz osób przebywających na terenie stacji turystyczno-narciarskich, zorganizowanych terenów narciarskich oraz kolei linowych i wyciągów narciarskich,
- minimalizowanie ryzyka zakażenia pracowników obsługi oraz gości i klientów,
- kompleksowe działanie przeciwepidemiczne dostosowane do etapu zaawansowania stanu epidemii.
Wytyczne dotyczą procedur:
- zapewnienia bezpieczeństwa pracownikom obsługi,
- zapewnienia bezpieczeństwa na terenie zorganizowanych terenów narciarskich, kolei linowych i wyciągów narciarskich oraz stacji turystyczno-narciarskich,
- procedur zapobiegawczych w przypadku podejrzenia zakażenia SARS-CoV-2 u pracowników obsługi,
- procedur postępowania w przypadku podejrzenia zakażenia SARS-CoV-2 u gościa bądź klienta.
Obecnie prowadzenie obiektu rekreacyjnego w postaci ośrodka narciarskiego/stacji narciarskiej jest dopuszczalne w sytuacji, gdy na jego terenie będzie znajdować się nie więcej niż jedna osoba na 100 m2, z wyłączeniem obsługi. Strefy gastronomiczne mają być zamknięte. Taki sam limit będzie obowiązywał w przypadku powrotu do zasad strefy czerwonej.
Jeżeli nastąpiłby powrót do zasad obowiązujących w strefach żółtych – na 1 os. musiałoby przypadać 75 m2 powierzchni ośrodka, z wyłączeniem obsługi, a w przypadku powrotu do strefy zielonej – 50 m2.
Gastronomia oraz hotele mają działać na zasadach zgodnych z właściwymi wytycznymi dla strefy zielonej, żółtej lub czerwonej.
źródło: ISBnews
fot. fakt.pl
Komentarz usunięty w związku z obraźliwą treścią