miastoNS
Portal informacyjny | Nowy Sącz

Prosecco – włoska klasyka wśród win musujących

0 418

Prosecco to najpopularniejszy gatunek włoskiego wina, charakteryzujący się lekkością i świeżym smakiem o owocowych nutach. Wino Prosecco powstaje ze szczepów glera. Najszlachetniejsza odmiana, czyli Prosecco Superiore powstaje w Veneto, a produkcja odbywa się bez udziału maszyn. W kategorii win Prosecco można wyróżnić wina białe i różowe.

Kilka słów o prosecco

Podobnie jak każde inne wino, tak samo Prosecco można podzielić na kategorie pod względem zawartości cukru, czyli wytrawności. Za najbardziej wytrawne uznawane są wina Prosecco Brut, a Prosecco Extra Dry to wina półwytrawne. Prosecco Dry to słodkie wina z wyraźną nutą słodyczy. Wina Prosecco powstają poprzez naturalną fermentację wtórną, która nie zachodzi w butelkach, jak ma to miejsce w przypadku szampanów, ale w kadziach  stalowych. Wina musujące dzieli się na trzy kategorie, w zależności od intensywności gazu, która może być duża spumante, średnia frizzante i niska tranquillo. Klasyczne Prosecco to wino białe o zawartości alkoholu nieprzekraczającej 12 %, przeznaczone do szybkiej konsumpcji. Na bazie Prosecco powstaje aperitif, który podawany jest jako dodatek do posiłków oraz wino musujące z brokatem, które cechuje się oryginalną barwą i zawartością połyskujących drobinek brokatu. 

Wina musujące zachowują bąbelki w butelce, ponieważ gaz pozostaje szczelnie zamknięty i się nie ulatnia. Wina musujące dojrzewają zwykle około 15 miesięcy, aczkolwiek na etykietach próżno szukać rocznika. Wszystko dlatego, że producenci bardzo często mieszają wina z kilku roczników, aby uzyskać lepszy smak. W efekcie rocznikowe wina Prosecco są unikatowe, a butelka takiego trunku niemało kosztuje. Wino musujące powinno się podawać dobrze schłodzone, najlepiej w temperaturze od 7 do 9 stopni.

Wina bezalkoholowe a Prosecco

Prosecco jest winem o względnie niskiej zawartości alkoholi i stanowi alternatywę dla osób, które nie gustują w mocnych winach. W ostatnich latach na rynku pojawiło się wino bezalkoholowe, które wykazuje wszystkie właściwości prozdrowotne prawdziwego wina, ale nie zawiera ani grama alkoholu. Jest to możliwe dzięki procesom dealkoholizacji. Jedną z metod jest podgrzewanie wina do temperatury wrzenia, dzięki czemu alkohol może odparować. Bezalkoholowe wino eszampan dostępne jest w wersji wytrawnej i półwytrawnej oraz słodkiej. Smak wina bezalkoholowego nie odbiega znacząco od trunków z alkoholem, aczkolwiek jest zdecydowanie lżejsze w smaku i bardziej orzeźwiające. Ponadto cechuje się niską kalorycznością i stanowi świetny dodatek do posiłków.

– Artykuł sponsorowany

 

Komentarze Facebook
Zobacz również

Zostaw odpowiedź