miastoNS
Portal informacyjny | Nowy Sącz

Białe czy czerwone? Tajniki wyboru win na różne okazje

0 328

Wino to trunek, który z roku na rok staje się w naszym kraju coraz bardziej popularny, w efekcie czego kupno tego naprawdę dobrego nie stanowi dzisiaj żadnego problemu. Jeśli chcesz kupić wino, do wyboru masz te białe, czerwone, różowe i musujące. Poszczególne wina różnią się jednak nie tylko kolorem, ale także zawartością cukru, co sprawia, że pasują do różnych potraw.

Jakie wino podać do obiadu, a jakie do deseru?

Jak wspominaliśmy, wina różnią się zarówno kolorem, jak i zawartością cukru. Biorąc pod uwagę to drugie kryterium, wyróżniamy wina wytrawne zawierające półtora procent cukru, półwytrawne (zawartość cukru wynosi w nich od dwóch do czterech procent), półsłodkie (zawierają od czterech i pół do siedmiu i pół procent cukru) oraz słodkie, w których cukru jest od ośmiu do szesnastu procent. Ogólna zasada jest taka, że do obiadu podaje się wino wytrawne, do deseru – słodkie. Jednak wybierając wino, pod uwagę musisz wziąć także rodzaj dania, do którego zamierzasz je podać. Wytrawne wino czerwone pasuje do dań z wieprzowiny, baraniny, dziczyzny, wołowin, gęsiny. Możesz je podać także do wędlin i serów. Lekkie białe wino chardonnay zaserwuj do pieczonego lub grillowanego kurczaka, świetnie komponuje się także z makaronami z sosem z owoców morza.

Wino Chardonnay – czym się charakteryzuje?

Wino to powstaje z białych winogron ze szczepu o tej samej nazwie. Ta odmiana winorośli jest dzisiaj niezwykle popularna i uprawiana w winnicach na całym świecie. Wino Chardonnay pochodzi jednak z Burgundii, a jego nazwa wywodzi się od miasteczka położonego w gminie Macon i w dosłownym tłumaczeniu oznacza „ziemię ostów”. Ze szczepu Chardonnay powstają bardzo różne trunki, wszystko zależy od tego, w jakiej apelacji był on uprawiany. Wino Chardonnay jest niezwykle aromatyczne o owocowej nucie. Może pochodzić nie tylko z Francji, ale także między innymi z Węgier, Włoch, Australii, Hiszpanii, Mołdawii, Słowenii, Australii, Argentyny, Chile.

Do czego można podawać Chardonnay?

Wino Chardonnay ma wiele twarzy, do wyboru masz zarówno takie, które dojrzewało w dębowej beczce, jak i świeże. To drugie jest bardziej wytrawne i najlepiej pasuje do dań z owoców morza i ryb. Możesz je serwować także do półtwardych i miękkich serów. Dojrzewające w beczkach Chardonnay jest ciężkie, śmiało możesz je serwować do potraw z jagnięciny, indyka, kurczaka. Dobrze smakuje także z serami pleśniowymi i długo dojrzewającymi. Sprawdzi się też w roli aperitif. Wina Chardonnay jest powszechnie dostępne, co oznacza, że kupisz je w Polsce bez większych problemów.

– Materiał zewnętrzny

 

Komentarze Facebook
Zobacz również

Zostaw odpowiedź