miastoNS
Portal informacyjny | Nowy Sącz

Bacówka Towary Tradycyjne – domowe smaki na wyciągnięcie ręki

0 586

Wielu z nas poszukuje wyrobów, których smak i zapach przypomina dzieciństwo. Dobre, tradycyjne wędliny i kiełbasy, przetwory jak z babcinej spiżarni, czy swojskie sery i makarony są na wyciągniecie ręki dla wszystkich Sądeczan. Bacówka Towary Tradycyjne w swojej ofercie posiada wyjątkowe produkty wykonywane według sprawdzonych receptur zaczerpniętych z dawnych ksiąg masarskich i regionalnych przepisów.

 

Bacówka Towary Tradycyjne to firma, która może się poszczycić ponad piętnastoletnią tradycją w produkcji wyrobów masarskich. Bogata oferta produktów, która wciąż jest poszerzana, obejmuje obecnie oprócz tradycyjnych kiełbas i wędlin, także m.in. wyroby garmażeryjne, nabiał, przetwory, makarony i mąki, herbaty, syropy, miody czy słodkości.

Naszym mottem, które powtarza nasz szef jest jakość, jakość i jeszcze raz jakość. Nasze produkty cechują się i wyróżniają tym, że dbamy, aby nasz proces produkcyjny był jak najbardziej tradycyjny. Smak i zapach naszych wyrobów jest niepowtarzalny, ponieważ przywracamy stare smaki, kultywując lipnicką tradycję. Naszym topowym produktem jest kiełbasa swoja, tradycyjnie wędzona za pomocą dymu bukowo-olchowego. Nie stosujemy w niej żadnych aromatów dymu wędzarniczego, a kiełbasa wisi na kijach i na nich wjeżdża do wędzarni – wyjaśnia Justyna Bodziony, koordynator ds. jakości.

W przypadku wyrobów garmażeryjnych nie dodajemy wspomagaczy, wypełniaczy i wszystko robimy jak najbardziej naturalnie, podkreślając smak poprzez podsmażanie czy dodawanie odpowiednich przypraw. Charakteryzujemy się także tym, że w kiełbasach mamy co najmniej 80% mięsa, a w niektórych jego zawartość przekracza 90%. Oprócz tego w ofercie posiadamy produkty z dziczyzną – podkreśla Justyna Bodziony.

 

 

Surowiec, z którego powstają wyroby Bacówki, pochodzi tylko i wyłącznie z Polski. Dobór odpowiednich kontrahentów, którzy dostarczają wysokiej jakości surowce stanowi jedno z fundamentalnych założeń firmy. – Mięso pozyskujemy od polskich partnerów, z którymi współpracujemy od lat, zaś owoce i nabiał od lokalnych, zaufanych dostawców. I tak na przykład truskawki w sezonie mamy z Rajbrotu, a sery pochodzą z Limanowej – mówi koordynator ds. jakości.

Kolejnym elementem, na który firma zwraca szczególną uwagę, jest proces produkcji. – Kładziemy nacisk na zachowanie reżimu technologicznego, by nie zapomnieć o jakimś etapie. Przestrzegamy także dobrych praktyk higienicznych wśród pracowników. Na każdym etapie przeprowadzany jest odbiór jakościowy półproduktów i gotowych produktów. Sprawdzamy wówczas m.in. smak, przekrój, kruchość, smakowitość i zapach w przypadku kiełbas i wędlin. Każda partia wyrobów przechodzi przez nasze ręce – zaznacza Justyna Bodziony

W swojej ofercie Bacówka Towary Tradycyjne posiada produkty bez glutenu oraz szeroką linię produktów premium, w których nie ma substancji konserwujących i wzmacniaczy smaku. Każdy produkt jest odpowiednio oznakowany, a wszystkie informacje są zamieszczone na etykietach. – Dodatki w postaci tłuszczu i cukru wpływają na smak, natomiast nie stosujemy wypełniaczy w postaci dodatków pszennych, więc nasze kiełbasy nie zawierają glutenu – komentuje koordynator ds. jakości.

 

 

Swój wyjątkowy smak, wyroby masarskie zawdzięczają regionalnym przepisom, ponieważ receptury, na podstawie których produkowane są np. kiełbasy, pochodzą z regionu Lipnicy Murowanej. Bacówka kładzie nacisk, aby wyroby najbardziej oddawały przepyszny smak wyrobów produkowanych dawniej w regionie. Masarze pracujący przy produkcji mają duże doświadczenie i wiedzę, a przepisy pochodzą niejednokrotnie ze starych ksiąg masarskich.

Możemy pochwalić się dwoma głównymi certyfikatami. Certyfikat Jakość Tradycja otrzymała kiełbasa krakowska w słoiku i kabanos z dziczyzną. Natomiast certyfikat Agro Polska został przyznany szynce z solą himalajską, kiełbasie z dziczyzną, kiełbaskom z królikiem, pierogom z cielęciną i pasztetowi odświętnemu z żurawiną. Cały czas podnosimy swoje standardy i jesteśmy pod ciągłą kontrolą weterynarii, a wszystkie nasze wyroby poddawane są badaniom na wartość odżywczą. Wszystko to, co znajduje się na kontretykiecie ma poparcie w badaniach. Zawsze dokładnie sprawdzamy nasze produkty przed wprowadzeniem informacji, że nie zawierają glutenu. Ponadto zakład jest objęty monitoringiem mikrobiologicznym wymaganym prawnie – podkreśla Justyna Bodziony.

Oprócz tego w zakładzie produkcyjnym firmy został wdrożony system HACCP i wszystkie szkolenia oparte są na podstawie przygotowanego corocznie harmonogramu. Pracownicy są szkoleni średnio co kwartał, a nowo zatrudnieni jeszcze przed rozpoczęciem pracy.

 

 

Mamy swoje własne sklepy i chcieliśmy, aby nasz klient mógł kupić nie tylko wędliny, ale także zaopatrzyć się w inne produkty. Pomysł na takie oblicze Bacówki powstał z potrzeb rynku i oczekiwań klientów. Mamy osoby, które szukają produktów tradycyjnych o tym niepowtarzalnym smaku i takich klientów, którzy szukają zdrowych produktów. Staramy się łączyć te trendy w jedną spójną całość – wyjaśnia koordynator ds. jakości dodając, że jej ulubionym smakiem jest polędwica maryny, kiełbasa krakowska i kiełbasa swoja, a także szynka rajbrot premium.

Bacówka Wyroby Tradycyjne posiada swoje sklepy w kilku województwach w Polsce oraz w kilkunastu miastach m.in. w Krakowie, Bochni i Tarnowie, a także za granicą m.in. w Wielkiej Brytanie i Francji.

 

 

Mat. prom.

Komentarze Facebook
Zobacz również

Zostaw odpowiedź

Twoj adres e-mail nie bedzie opublikowany.