Topinambur idealny na obniżenie cholesterolu – lecznicze wartości topinambura
Topinambur, słonecznik bulwiasty, bulwa, karczoch jerozolimski lub gruszka ziemna. To nazwy jednej rośliny, której łacińska nazwa brzmi Helianthus tuberosus L. Pierwotnie obecny tylko na obszarach północno-wschodniej ameryki północnej. W Europie obecny od XVII wieku. Przed II wojną światową topinambur w Polsce był bardzo popularny, w czasach późniejszych zapomniany. Dzięki temu, że właściwie cała roślina może być wykorzystana w kuchni, przemyśle, rolnictwie, topinambur obecnie wraca do łask.
Zastosowanie
Topinambur to roślina uniwersalna. Może być wykorzystywana jako:
- roślina jadalna i lecznicza (bulwy)
- roślina pastewna (bulwy i części zielone)
- roślina przemysłowa (biomasa do produkcji bioetanolu)
- roślina ozdobna (kwiaty)
Inulina, czyli czyste złoto z topinambura
Bulwy topinambura są jadalne. Można je gotować, smażyć, piec. Szczególne miejsce znalazły w kuchni włoskiej i francuskiej. Kucharze z tych krajów, tworzą pyszne zupy i sosy, zapiekają je, często zastępują nimi ziemniaki pod postacią frytek i chipsów. Bulwy zawierają spore ilości witamin z grupy B, szczególnie dużo niacyny (wit. B3), które mają pozytywny wpływ na nasz system nerwowy i zwiększają poziom koncentracji. Prawdziwym skarbem, który znajdziemy w bulwach topinamburu jest inulina. Ten naturalny wielocukier, nie jest trawiony przez nasz układ pokarmowy. Fermentuje, stając się naturalnym prebiotykiem, czyli pożywką dla pożytecznych drobnoustrojów, probiotyków. Inulina to błonnik, który pęczniejąc w żołądku powoduje uczucie sytości i przyczynia się do prawidłowej pracy jelit, wspierając osoby z nadwagą w walce ze zbędnymi kilogramami. Topinambur ułatwia przyswajanie takich minerałów jak wapń, żelazo i magnez. Kolejną właściwością inuliny jest obniżanie ciśnienia tętniczego krwi oraz obniża poziom cholesterolu LDL. Artykuły pomagające walczyć z nadwagą, cholesterolem i inne polecane produkty w aptece wapteka.pl.
Zły cholesterol LDL
Cholesterol to związek niezbędny w organizmie człowieka zaliczany do lipidów. A czym są lipidy? To tłuszcze. W czasach, gdy dużo mówimy o zdrowym jedzeniu, odchudzaniu, dbaniu o kalorie tłuszcz kojarzy się raczej niezbyt dobrze. Lipidy jednak odgrywają wielką rolę w organizmie człowieka. Są budulcem ścian komórkowych, wspomagają wytwarzanie hormonów płciowych, nadnerczy, witaminy D3, kwasów żółciowych. Jednak gdy poziom cholesterolu się powiększa i przekracza zalecane wartości, zdrowie także zaczyna niedomagać. Pojawiają się problemy z sercem i układem krwionośnym. Wzrost ciśnienia krwi może doprowadzić do zawału lub udaru. Wtedy mówimy o złym cholesterolu LDL, czyli tym, który zatyka ścianki naszych naczyń krwionośnych i którego jest za dużo.
Wspomaganie odchudzania, walka ze złym cholesterolem, łuszczycą czynią topinambur rośliną bardzo pożądaną w każdej sytuacji. Jest jak cudowna różdżka, która wszystko przemienia w dobro. Należy przywrócić topinambur na stoły, ponieważ nasi przodkowie już w XVIII wieku uprawiali go na ziemiach Rzeczpospolitej. Znali jego znaczenie kulinarne i prozdrowotne, mógł być zamiennikiem ziemniaków i wykwintnym warzywnym dodatkiem. Profilaktycznie traktujmy topinambur, jako naturalne lekarstwo. Unikniemy zażywania tabletek i wizyt u lekarza, ponieważ przyroda sama znalazła odpowiedzi na wiele niedomagań, które nas trapią. Korzystajmy ze zdrowotnych właściwości owoców i warzyw. Natura sama wie, co dla nas najlepsze.