miastoNS
Portal informacyjny | Nowy Sącz

Sprawa kamienicy Wojciecha Butschera – mamy oświadczenie radcy Łukasza Morawskiego

0 872

Z naszą redakcją skontaktował się radca prawny Łukasz Morawski, który odniósł się do ubiegłorocznych publikacji w mediach lokalnych i ogólnopolskich dot. jego współpracy z Wojciechem Butscherem. Przesłał on do naszej redakcji oświadczenie, w którym czytamy o wydanym postanowieniu Rzecznika Dyscyplinarnego Okręgowej Izby Radców Prawnych w Krakowie. W piśmie podpisanym przez zastępcę rzecznika dyscyplinarnego OIRP w Krakowie r.pr. Tomasza Mazurczaka czytamy, że zostało wydane Postanowienie o odmowie wszczęcia dochodzenia w sprawie naruszenia zasad etyki zawodowej.

Poniżej publikujemy całe oświadczenie nadesłane przez Łukasza Morawskiego:

Szanowni Państwo,

w nawiązaniu do cyklu artykułów pojawiających się w lokalnych mediach w okresie lipiec – sierpień 2022 r. oraz powiązanych z nimi wystąpień medialnych kilku miejskich radnych oraz posłów, w których insynuowano nieprawidłowości w świadczonej przeze mnie na rzecz mojego byłego klienta Pana Wojciecha Butschera pomocy prawnej w sprawach dotyczących kamienicy położonej w Nowym Sączu przy ul. Jagiellońskiej 53, informuję niniejszym, że w dniu 15 lutego 2023 r. Rzecznik Dyscyplinarny Okręgowej Izby Radców Prawnych w Krakowie wydał postanowienie o odmowie wszczęcia dochodzenia w sprawie naruszenia zasad etyki zawodowej, które to postępowanie zostało wszczęte na skutek zawiadomienia z dnia 18 lipca 2022 r. złożonego przez Posła RP Pana Arkadiusza Mularczyka.

Powyższe oznacza, że Rzecznik Dyscyplinarny, po analizie obszernej dokumentacji procesowej uznał, że nie doszło do żadnych nieprawidłowości w wykonywaniu przeze mnie czynności zawodowych, w tym nie doszło do konfliktu interesów pomiędzy reprezentowaniem mojego klienta a pełnieniem funkcji w organach spółek kontrolowanych przez Miasto Nowy Sącz, co było przedmiotem zastrzeżeń zawartych w zawiadomieniu złożonym przez Pana Posła.

Tym samym, potwierdzone zostało, że interes mojego byłego klienta nie tylko nie został w żaden sposób naruszony ale co więcej, nie doszło nawet do zagrożenia jego naruszenia.

Mając powyższe na uwadze, w razie relacjonowania przez Państwa dalszych wydarzeń związanych ze sporami dotyczącymi przedmiotowej kamienicy, apeluję o zachowanie rzetelności dziennikarskiej i nie naruszanie dóbr osobistych osób uczestniczących obecnie lub w przeszłości w sporze.

Fot.: pixabay.com (ilustracyjne)

Komentarze Facebook