miastoNS
Portal informacyjny | Nowy Sącz

Hodowla koni, kuchnia molekularna i weterynaria. Tę szkołę wybierają najlepsi! Rekrutacja trwa!

0 1 768

 

Zespół Szkół Ponadpodstawowych im. Wincentego Witosa w Nawojowej to miejsce, które kształci prawdziwych fachowców. Zorganizowana na imponującym poziomie nauka umożliwia młodym ludziom wszechstronny rozwój i nabycie umiejętności, które zwiększają ich szanse na znalezienie atrakcyjnej pracy. O tym, jak wygląda edukacja w nawojowskiej szkole, rozmawiamy z Michałem Bulzakiem, dyrektorem placówki.

 

Czytaj również: Roman Kluska: Rolnictwo to piękny zawód [Wywiad]

 

Naszą młodzież kształcimy w następujących kierunkach: Technik Architektury Krajobrazu, Technik Hodowli Koni, Technik Żywienia i Usług Gastronomicznych, Technik Informatyk oraz Technik Weterynarii – opowiada Michał Bulzak, Dyrektor Zespołu Szkół Ponadpodstawowych im. Wincentego Witosa w Nawojowej. – Wielozawodowa Branżowa Szkoła I stopnia oferuje z kolei specjalności takie jak: betoniarz-zbrojarz, murarz-tynkarz, elektromechanik, kucharz, stolarz, mechanik pojazdów samochodowych, mechanik-monter maszyn i urządzeń, fryzjer, sprzedawca, rolnik oraz ogrodnik.

Uruchomiliśmy dwa nowe kierunki – Technik Ekonomista i Technik Budownictwa. Po dokonaniu analizy rynku pracy okazało się, że w wielu lokalnych przedsiębiorstwach brakuje wykwalifikowanych pracowników administracyjnych. Przeprowadziliśmy również krótką ankietę w szkołach, która potwierdziła nasze spekulacje związane z edukacją – dodaje dyrektor.

 

 

Technik Hodowli Koni to specjalność, z której jesteśmy szczególnie dumni. Nasi uczniowie przez cztery lata uczęszczają na zajęcia z jazdy konnej. Dzięki temu nabywają umiejętności niezbędne do pełnienia funkcji instruktora hipoterapii, prowadzenia własnego ośrodka jeździeckiego, agroturystyki, a także turystyki konnej. Prowadzący zajęcia Jacek Wodyński jest znanym w całym kraju trenerem polskiej kadry narodowej juniorów.

Dowiedzieliśmy się, że w tym roku w pracowniach pojawiły się zwierzęta, które ułatwiają przygotowanie do zawodu weterynarza. Młodzież ma zajęcia między innymi w prosektorium. Dzięki temu uczniowie mogą nabyć umiejętności praktyczne – asystować przy prawdziwych operacjach, przygotowywać zwierzęta do zabiegów oraz dbać o ich zdrowie.

– Współpracujemy z lekarzem weterynarii Marianem Jankiszem. Specjalność Technik Weterynarii od zawsze była moim marzeniem. Dzięki wsparciu województwa i powiatu udało się otworzyć klasę, która niezmiennie cieszy się ogromnym zainteresowaniem wśród miłośników zwierząt – twierdzi dyrektor.

– Jeśli chodzi o specjalność Technik Informatyk – niedawno zakończyliśmy remont całej pracowni. W sali pojawiły się 23 stanowiska – nowe komputery wysokiej klasy z zainstalowanym oprogramowaniem ułatwią uczniom zdobywanie kwalifikacji zawodowych.

 

 

Zespół Szkół Ponadpodstawowych im. Wincentego Witosa w Nawojowej to miejsce, które kształci prawdziwych fachowców. Zorganizowana na imponującym poziomie nauka umożliwia młodym ludziom wszechstronny rozwój i nabycie umiejętności, które zwiększają ich szanse na znalezienie atrakcyjnej pracy. O tym, jak wygląda edukacja w nawojowskiej szkole, rozmawiamy z Michałem Bulzakiem, dyrektorem placówki.

Technik Żywienia i Usług Gastronomicznych – właśnie w tej dziedzinie nawojowska szkoła osiąga liczne sukcesy. Zdawalność egzaminów potwierdzających kwalifikacje zawodowe wynosi w tym przypadku 100 proc. – Podczas konkursów kulinarnych zawsze znajdujemy się w czołówce – komentuje Michał Bulzak. – Prowadzimy zajęcia w najbardziej znanych hotelach na Sądecczyźnie. Dyrektorzy placówek są bardzo zadowoleni z naszej młodzieży – dodaje.

Wszystko to zasługa wspaniałego zespołu: Teresy Sendeckiej, Anny Wilk oraz Elżbiety Repel – nauczycielek zawodu, które przygotowują młodzież do olimpiad. Za sukcesami przyszłych techników architektury krajobrazu stoi Maria Kiełbasa.

Nasza szkoła wyróżnia się na tle innych powiatów w Małopolsce. Oferta edukacyjna nie byłaby tak bogata, gdyby nie wsparcie ze starostwa. Marek Kwiatkowski, starosta nowosądecki, przeznaczył ogromne środki na rozwój szkoły, pomoc dydaktyczną, a także wyposażenie sal gastronomicznych w nowoczesne piece i najnowsze kuchenki. Również dzięki starostwu udało się wyremontować pracownię informatyczną i wybudować profesjonalne boisko, odpowiadające najwyższym standardom sportowym.

Obecnie czekamy na drugi etap budowy – niebawem powstaną trybuny, które pomieszczą około 150 widzów. Pracujemy również nad zagospodarowaniem terenu wokół boiska, które wyposażone jest w oświetlenie LED i specjalną nawierzchnię chłonącą wodę. Dzięki temu można bezpiecznie uprawiać sport mimo deszczu i nawet w późnych godzinach wieczornych. Łączna kwota dotacji, jaką otrzymaliśmy z powiatu i województwa na rozwój placówki, wyniosła niemal milion złotych, za co jesteśmy ogromnie wdzięczni – podkreśla dyrektor szkoły.

 

 Zazwyczaj trafiają do nas uczniowie, którzy już wcześniej zetknęli się w jakiś sposób z danym zawodem i obserwowali wybrany przez nich kierunek kształcenia. Co więcej, nasi uczniowie mogą rozwijać swoje umiejętności kulinarne związane z kuchnią molekularną, wykorzystywać niekonwencjonalne sposoby i kreatywnie gotować.

A jak szkoła radzi sobie z nauczaniem na odległość? Z wiadomych powodów prowadzenie zajęć w klasycznej formie od kilku tygodni nie jest możliwe…

 Nauczanie zdalne nie sprawia nam kłopotu. Szkoła od kilku lat prowadzi zajęcia online przez chmurę edukacyjną. Mamy odpowiednie urządzenia – kamery, rzutniki i tablice interaktywne. Nauczyciele korzystają z dostępnych narzędzi, przygotowują również filmy instruktażowe. Zajęcia odbywają się za pomocą platform. Wiedzę uczniów sprawdzamy przez Skype, a indywidualne problemy i wątpliwości rozwiązujemy przez Messengera, Whatsapp i Facebooka.

W tym roku miała odbyć się u nas Olimpiada Wiedzy i Umiejętności Rolniczych. Niestety z powodu epidemii musieliśmy podjąć decyzję o jej przełożeniu – wyjaśnia Anna Bartusiak, wicedyrektor szkoły. – Bardzo tęsknimy za naszą młodzieżą!

Jak udało nam się dowiedzieć, przy szkole działa internat. Pomieszczenia, które placówka udostępnia uczniom, są jak małe mieszkania – wyposażone w łazienki i aneksy kuchenne.

 Współpracujemy z krakowskimi uczelniami wyższymi – Uniwersytetem Rolniczym i Uniwersytetem Pedagogicznym. Co więcej, wielu naszych absolwentów odnosi niebywałe sukcesy na arenie międzynarodowej. Od wielu lat młodzież regularnie wyjeżdża na zagraniczne praktyki zawodowe między innymi do Włoch i Wielkiej Brytanii, w ramach programu Erasmus.

Nasza szkoła oferuje również możliwość uzyskania kwalifikacji w celu przebranżowienia. Roczne kursy zawodowe zakończone są egzaminem państwowym. Można u nas nabyć uprawnienia rolnicze, a także pszczelarskie. Jeszcze w tym roku planujemy rozpocząć budowę pasieki. Przedsięwzięcie nie byłoby możliwe, gdyby nie wsparcie starostwa – podkreśla dyrektor szkoły.

fot. Zespół Szkół Ponadpodstawowych w Nawojowej

Komentarze Facebook
Zobacz również

Zostaw odpowiedź