Tam uczą się od najlepszych!
Młodzież z technikum hotelarskiego w Zespole Szkół Ponadpodstawowych im. Jana Pawła w Krynicy–Zdroju odbywa praktyki zawodowe w renomowanych hotelach.
Czytaj również: Małopolska: niemal miliard złotych z tytułu trzynastek! Sądecka placówka wypłaciła 174,7 tys. złotych
Uczniowie klasy II TH odbywają praktyki w Hotelu SPA Dr Irena Eris, który sprawuje patronat nad tym kierunkiem. Podczas zajęć, które odbywają się pod okiem dyrektora hotelu Wojciecha Sporka oraz Barbary Galant – kierownika gastronomii, młodzież poznaje strukturę organizacyjną hotelu, różne stanowiska pracy, komórki organizacyjne – od służby parterowej, poprzez housekeeping, gastronomię do recepcji hotelowej.
Podczas ostatnich zajęć uczniowie mieli okazję uczestniczyć w zawodowym pokazie Michała Iwaniuka – szefa cukierni Czekolada Café w Airport Hotel Okęcie, zdobywcy siódmego miejsca w światowym finale konkursu World Chocolate Masters 2018 w Paryżu.
– Dla uczniów była to niepowtarzalna okazja obserwowania najnowszych technik cukierniczych i uczenia się od światowej czołówki – mówi Maria Aleksander–Pisz, dyrektor ZSP w Krynicy–Zdroju.– Specjalnością Michała Iwaniuka jest rzeźba czekoladowa.
Opiekunem młodzieży podczas praktyk jest Dorota Pacut – nauczycielka przedmiotów hotelarskich.
Fot., źródło: Starostwo Powiatowe w Nowym Sączu