miastoNS
Portal informacyjny | Nowy Sącz

Nawojowa: Kursy barmańskie dla młodzieży pod okiem Mistrzów Świata! [ZDJĘCIA]

0 3 414

Uczniowie Technikum Żywienia i Usług Gastronomicznych przy Zespole Szkół Ponadgimnazjalnych im. Wincentego Witosa w Nawojowej mieli okazję uczestniczyć w dwudniowym kursie barmańskim pn. „W drodze po sukces”. Szkolenie przeprowadzili Mistrzowie Świata w tej dziedzinie – Wojciech Urbański i Robert Piasecki. Kolejna grupa będzie miała zajęcia 10 i 11 czerwca. Przypominamy, że trwa rekrutacja młodzieży na rok szkolny 2019/2020. Dyrekcja oraz grono pedagogiczne zachęcają absolwentów klas ósmych szkół podstawowych i gimnazjów do zapisywania się na dowolne kierunki kształcenia.

 

Czytaj również: Nawojowa: Technikum Żywienia i Usług Gastronomicznych – doskonały przepis na sukces!

 

– Reprezentujemy firmę Champion Bartender Quality. Zbiór trzech słów nie bierze się z niczego z racji tego, że jesteśmy Mistrzami Świata w barmaństwie klasycznym – Champion. Barman – charakteryzuje nas to, że jesteśmy barmanami na wysokim poziomie. Quality – bardzo mocno stawiamy na jakość. Znaleźliśmy się w szkole w Nawojowej, ponieważ otrzymaliśmy zaproszenie od dyrektora Michała Bulzaka oraz Anny Wilk (nauczyciel). Zostaliśmy poproszeni o przeprowadzenie kursu barmańskiego dla młodych ludzi i cieszymy się z tego bardzo. Chcemy im pokazać, że fajnie jest uczyć się od razu od profesjonalistów tego profesjonalnego podejścia, ale na bardzo wysokim poziomie. Stawiamy na praktykę, ponieważ największą wiedzę zdobywa się za barem. Uczymy jak należy przygotowywać się do rozmów kwalifikacyjnych oraz pracy. Kurs barmański pt. „W drodze po sukces” jest krótki, ale dość intensywny. Uczymy m.in. jak rozpoznawać szkło, przygotowywać koktajle oraz czytać recepturę. W trakcie szkolenia przygotowujemy koktajle bezalkoholowe. W momencie, kiedy gość przekracza próg naszego baru, my jesteśmy gospodarzami i chcemy to wyraźnie podkreślić. Mamy nadzieję, że po zakończeniu kursu młodzi ludzie uwierzą w siebie i wyjdą na ten przysłowiowy Mount Everest lub jeszcze dalej. W Nawojowej jesteśmy po raz pierwszy, ale na pewno nie po raz ostatni – powiedział Wojciech Urbański.

Wojciech Urbański jest pierwszym Mistrzem Świata IBA w historii Polski, a tytuł zdobył w 2014 roku w RPA. Mistrz Świata Monin Cap, dwukrotny Vice Mistrz Świata w koktajlach bezalkoholowych, sześciokrotny Mistrz Polski, barman roku 2014 i 2015, czterokrotny Mistrz Europy, absolwent Elitarnej Szkoły Barmanów we Włoszech (JWC) pochodzi z Krynicy-Zdroju. Młodzież z Technikum Żywienia i Usług Gastronomicznych przy Zespole Szkół Ponadgimnazjalnych im. Wincentego Witosa w Nawojowej mogła oglądać jego wyczyny.

– Trafiła nam się fantastyczna grupa, która chce się uczyć i jest pozytywnie nastawiona. Dwadzieścia osób ma szansę uczestniczyć w dwudniowym kursie barmańskim. Za tydzień znowu ruszamy z kolejnym cyklem szkoleniowym (piętnaście osób), który każdorazowo kończy się egzaminem oraz rozdaniem certyfikatów w języku angielskim, żeby młodzi ludzie mieli szansę wypłynąć na szerokie wody barmaństwa polskiego i światowego. Stawiamy głównie na praktykę. Zależy nam, aby młodzież, która bierze udział w naszych szkoleniach przede wszystkim nabyła umiejętności praktyczne, aczkolwiek przekazujemy też wiedzę teoretyczną. Przez nasze sylwetki chcemy pokazać, że pomimo tego, że wywodzimy się z małych miejscowości możemy coś wielkiego osiągnąć – ciężką pracą możemy wypłynąć naprawdę daleko. Cykl szkoleń pn. „W drodze po sukces” ma na celu udowodnienie młodym adeptom, że można coś wielkiego osiągnąć. Bardzo ważna jest kreatywność, nie uczymy tylko stricte barmaństwa, ale wielu innych bardzo przydatnych rzeczy. Maksymalne wykorzystywanie składników jest także ważne, nie można wyrzucać produktów do kosza. Uczymy jak tworzyć menu koktajlowe w barze, sesje zdjęciowe oraz przyjmować gości – powiedział Robert Piasecki.

Robert Piasecki osiągnął tytuł Mistrza Świata IDAC we Francji w 2018 roku. Mistrz Polski 2017 i 2018, Mistrz Polski Monin Cup 2016, Vice Mistrz Polski w koktajlach bezalkoholowych, finalista Mistrzostw Świata Barmanów Monin Cup 2016 w Paryżu, Mistrz Stolichnaya Cocktail Competition w Manchesterze, Finalista Miodula Cup pochodzi z Kamionki Wielkiej. Firma Champion Bartender Quality działa w Krakowie, ale także i na terenie całej Polski oraz różnych zakątków globu. Wojciech Urbański i Robert Piasecki niedawno wrócili z Finlandii, gdzie zostało zaproszonych dziesięciu najlepszych barmanów z całego świata na gościnne występy w barach.

 

Czytaj również: Zespół Szkół Ponadgimnazjalnych w Nawojowej – świetny start w świetlaną przyszłość!

 

Dyrektor Zespołu Szkół Ponadgimnazjalnych im. Wincentego Witosa w Nawojowej podkreśla, że jest zainteresowany dłuższą współpracą z firmą Champion Bartender Quality. – Spotkałem się około dwóch tygodni temu z chłopakami. Myślę, że kooperacja będzie owocna, a wiedza i doświadczenie przekazane młodzieży nieocenione. Przełoży się to z pewnością na ich pracę nie tylko w okresie wakacyjnym, ale również i w kolejnych latach. Uważam, że będzie to współdziałanie na najwyższym poziomie. W kursie barmańskim uczestniczą uczniowie Technikum Żywienia i Usług Gastronomicznych – zaznaczył mgr Michał Bulzak.

Dwudniowy kurs barmański w Nawojowej jest realizowany w dwóch terminach, tj. 3 i 4 czerwca oraz 10 i 11 czerwca. Szkolenia przeprowadzane są na barze modułowym, a więc młodzież spotyka się z pełnym profesjonalizmem, co daje wymierne wyniki.

– Napisaliśmy maturę i ukończyliśmy szkołę, ale nie przeszkadza nam to, żeby uczestniczyć w kursie barmańskim. Bardzo jesteśmy wdzięczni, że pani Anna Wilk i pan dyrektor Michał Bulzak zaprosili nas do uczestniczenia w tym szkoleniu. Jesteśmy zadowoleni z przebiegu kursu, ponieważ prowadzą go profesjonaliści – Mistrzowie Świata, bardzo dużo nas nauczyli. Jakość zajęć jest świetna, naprawdę na wysokim poziomie. Jeżeli teraz miałabym pracować za barem, nie miałabym problemu z obsłużeniem kogokolwiek, przyszłoby mi to z łatwością. Zajęcia są bardzo fajne, każdemu polecam tą szkołę – tutaj dzieją się wielkie rzeczy. Kursy barmańskie, kelnerskie, wyjazdy na konkursy i szkolenia, a to wszystko odbywa się w tej właśnie placówce. Wracamy do szkoły dlatego, że nikt nas nie oszuka i możemy liczyć na pomoc. Warto inwestować w siebie. Obecnie pracuję na barze w Winus Club przy ul. Kochanowskiego 30 w Nowym Sączu. Zapraszam, ponieważ to jest super miejsce. Klub jest prowadzony przez absolwenta naszej szkoły Macieja Mentela – powiedziała Sandra Pacholarz, uczennica czwartej kasy Technikum Żywienia i Usług Gastronomicznych przy Zespole Szkół Ponadgimnazjalnych im. Wincentego Witosa w Nawojowej.

Osoby, które mają okazję uczestniczyć w kursie barmańskim są niezwykle zadowolone z tego faktu, tym bardziej, że po jego zakończeniu otrzymują certyfikaty w języku angielskim.

 

Czytaj również: Zespół Szkół Ponadgimnazjalnych w Nawojowej zaprasza! Rekrutacja trwa [ZDJĘCIA]

 

Każdy miał okazję zgłosić się do uczestniczenia w kursie, biorą w nim udział uczniowie od klasy drugiej do czwartej. Została im złożona propozycja. – U nas każdy może być najlepszy, zresztą u nas wszyscy są najlepsi, ponieważ to najlepsza szkoła na terenie powiatu. Jeżeli będzie zainteresowanie, to zorganizujemy także i drugi stopień kursu barmańskiego. Po pierwszym stopniu młodzież uzyskuje tytuł pomocnika barmana. Jeśli uczeń przykładowo zrobi pierwszy stopień w drugiej klasie, to w trzeciej czy w czwartej może sobie zrobić drugi. Kończąc szkołę mają wówczas kwalifikację kucharz, kelner, barman oraz technik żywienia i usług gastronomicznych. Tak naprawdę, daje to szeroki wachlarz możliwości kwalifikacji po ukończeniu edukacji. Czas nie może zostać w żadnym wypadku zmarnowany, trzeba go odpowiednio spożytkować. Należy pamiętać, że najważniejsza jest praktyka oraz rozszerzanie swoich horyzontów i wychodzenie naprzeciw i to zawsze powtarzamy naszej młodzieży. Cała średnia szkoła to ciągłe poszukiwanie, a my im umożliwiamy poznawanie stale czegoś nowego – powiedziała Anna Wilk, nauczyciel przedmiotów zawodowych w Technikum Żywienia i Usług Gastronomicznych przy Zespole Szkół Ponadgimnazjalnych w Nawojowej.

Młodzież z Technikum Żywienia i Usług Gastronomicznych przy Zespole Szkół Ponadgimnazjalnych w Nawojowej jest niezwykle ambitna, co skutkuje znakomitymi wynikami w nauce. Dodatkowy kurs sprawi, że jeszcze bardziej uwierzą w swoje możliwości.

– Aktualnie mieszkam w Krakowie, choć pochodzę ze Starego Sącza. Pomimo tego pani Anna Wilk zadzwoniła do mnie, że organizowany jest kurs barmański. Przyjechałem, ponieważ wiem, że warto inwestować w siebie, żeby zapewnić sobie lepszą przyszłość. Pracuję w firmie cateringowej w Krakowie, ale kiedyś chciałbym otworzyć własną firmę barmańską. Marzy mi się prowadzenie działalności na dużą skalę. Nie wykluczam także wyjazdu za granicę, lubię ryzyko i nie boję się różnego rodzaju wyzwań – podkreślił Jakub Jurek z czwartej klasy Technikum Żywienia i Usług Gastronomicznych przy Zespole Szkół Ponadgimnazjalnych im. Wincentego Witosa w Nawojowej.

Ponieważ uczniowie niejednokrotnie mieszkają w sporej odległości od szkoły, niektórzy z nich przebywają w internacie, w którym panują wspaniałe warunki lokalowe. Przeprowadzony stosunkowo niedawno remont budynku sprawia, że zanotowano w nim pełne obłożenie.

– Mieszkam w Ujściu Gorlickim, aktualnie przebywam w internacie. Zdecydowałam się na uczestniczenie w tym kursie, ponieważ poszerza on moje horyzonty, a po jego zakończeniu będę posiadała ogromny zasób wiedzy oraz certyfikat. Jest to mega ważne z tego względu, że uwielbiam gastronomię – lubię gotować i dlatego wiążę swoją przyszłość właśnie z tą specjalnością. Pragnę ustawicznie poszerzać wiedzę nie tylko z zakresu gastronomii, ale również z innych dziedzin, np. barman, barista. Moim marzeniem jest zostać szefową kuchni, aczkolwiek nie zamykam się na inne możliwości – powiedziała Iga Cichoń, uczennica drugiej klasy Technikum Żywienia i Usług Gastronomicznych przy Zespole Szkół Ponadgimnazjalnych im. Wincentego Witosa w Nawojowej.

– Podobnie jak koleżanka Iga mieszkam w internacie, ponieważ mieszkam dosyć daleko, a dokładnie w Hańczowej. Zapisałam się na kurs barmański, ponieważ stawiam przede wszystkim na osobisty rozwój. Gastronomia to przyszłościowy kierunek i zawsze znajdę po nim pracę. Ważne jest to, żeby nie ograniczać się tylko do jednej rzeczy. W naszej szkole możemy rozwijać się w każdym kierunku. Nauczyciele są wspaniali, nigdy nie zostawiają nas samych z problemami i zawsze możemy się do nich zwrócić. Umożliwili nam wszystkim rozwijanie swoich pasji oraz możliwości. Chciałabym zostać menagerem, ponieważ zawsze marzyłam, żeby robić coś dla innych i pomagać tym, którzy dopiero wchodzą w ten fach – zaznaczyła Justyna Suchowacka z drugiej klasy Technikum Żywienia i Usług Gastronomicznych przy Zespole Szkół Ponadgimnazjalnych im. Wincentego Witosa w Nawojowej.

Nabór na rok szkolny 2019/2020 trwa, a więc absolwenci klas ósmych szkół podstawowych i gimnazjów mogą składać dokumenty na dowolne kierunki kształcenia w Zespole Szkół Ponadgimnazjalnych im. Wincentego Witosa przy ul. Podkamienne 8 w Nawojowej. Oprócz Technikum Żywienia i Usług Gastronomicznych funkcjonuje Technikum Weterynaryjne, Informatyczne, Hodowli Koni, Architektury Krajobrazu oraz Branżowa Szkoła I stopnia (wielozadaniowa). Warto już dzisiaj skorzystać z bogatej oferty, jaką dysponuje placówka.

 

Działalność placówki od lat wspiera betoniarnia JANIK, która została założona w 1984 rok, jako mały zakład produkcyjny. Przez kolejne lata firma stopniowo rozbudowując się osiągnęła duże doświadczenie w zakresie produkcji betonu oraz wyrobów betonowych. Sukcesywnie poszerzając park maszynowy, ofertę produktów, wykorzystując najnowsze osiągnięcia w dziedzinie produkcji betonu oraz wyrobów betonowych, korzystając z najlepszych i atestowanych materiałów daje poznać się na rynku jako solidna firma o bardzo dużym doświadczeniu, o czym świadczą zawierane kontrakty z największymi i najbardziej wymagającymi firmami na rynku. Dzisiaj zakład dysponuje ogromnym doświadczeniem, specjalistycznym parkiem maszynowym a przede wszystkim cieszy się opinią bardzo solidnej i renomowanej firmy. I co najważniejsze – wciąż się rozwija i rozbudowuje.

Agnieszka Michalik
Fot.: Agnieszka Michalik

Komentarze Facebook
Zobacz również

Zostaw odpowiedź