miastoNS
Portal informacyjny | Nowy Sącz

Dieta na dolegliwości żołądkowe – o czym pamiętać i jak o siebie zadbać?

0 319

Dolegliwości żołądkowe mogą mieć wiele przyczyn, od zatrucia pokarmowego, poprzez wrzody, na grypie jelitowej skończywszy. Nie da się ukryć, że najczęściej w takich sytuacjach winna jest zła dieta i nieodpowiedni sposób przygotowywania posiłków. Dzieje się tak, najczęściej z braku czasu. Sięgamy wówczas po żywność typu fast food, potrawy gotowe, najczęściej tłuste lub smażone na głębokim tłuszczu. Do tego należy dodać również szybkie jedzenie, a wręcz połykanie. Nie da się ukryć, że cierpi na tym nasz żołądek.

Nic dziwnego, kiedy musi strawić niezdrowe posiłki. Często pojawia się ból między żebrami, uczucie palenia za mostkiem, czyli zgaga, słyszymy również charakterystyczne bulgotanie w podbrzuszu oraz miewamy dość często biegunki. Warto więc zatroszczyć się o siebie o swoje zdrowie. Podpowiadamy, w jaki sposób można to zrobić.

Dieta lekkostrawna – prawdziwe zbawienie w chorobach żołądkowych
Dieta lekkostrawna jest prawdziwym wybawieniem w takich przypadkach. Posiłki przygotowane zgodnie z jej zasadami są łatwo przyswajalne przez organizm człowieka i co najważniejsze, ich trawienie w żaden sposób nie powoduje podrażnień i innych dolegliwości żołądkowych. Warto zatem zadbać o wyłączenie produktów tłustych, smażonych, ciężkich sosów oraz posiłków, które są bardzo mocno przyprawione. Należy również unikać zbyt dużej ilości błonnika oraz warzyw, które powodują wzdęcia. Jak zatem przyrządzać takie potrawy i co warto spożywać? Wybierajmy gotowanie na parze, duszenie bez wcześniejszego obsmażania lub pieczenie w folii, pergaminie lub naczyniach żaroodpornych. Stawiajmy na chude mięso, ryby, delikatne warzywa, takie jak marchew, korzeń pietruszki, bakłażan, cukinia czy pomidory. Pamiętajmy również o tym, aby zjadać 4-6 posiłków dziennie, a ostatni z nich był co najmniej 2 godziny przed planowanym pójściem spać, tak aby nasz żołądek zdążył na spokojnie go strawić.

Dieta lekkostrawna – jadłospisy bazujące na jej zasadach
Jeśli borykamy się z dolegliwościami żołądkowymi, warto od razu przestawić się na dietę łatwostrawną. Warto więc zapoznać się wcześniej z wszelkimi zasadami dotyczącymi jej tworzenia i pamiętać, żeby faktycznie ich przestrzegać. Dieta lekkostrawna jadłospisy powinny być przemyślane i co najważniejsze, na tyle zróżnicowane, aby w dalszym ciągu zapewniać wszelkie składniki odżywcze. Warto więc na śniadania wybierać na przykład kanapki z ciemnego pieczywa z delikatnym twarogiem, jajecznicę, która przyrządzona zostanie na patelni beztłuszczowej lub na przykład kasza manna ze świeżymi owocami. Na obiad można wybrać filet z kurczaka gotowany na parze z warzywami lub rybę pieczoną w piekarniku z delikatną surówka, lub puree ziemniaczanym. Nie zapominajmy również o przekąskach, takich jak biszkopty z owocami lub świeżo wyciskane soki. Na kolację można przyrządzić sobie bułkę pszenną z chudą wędliną lub przygotować zupę krem z warzyw, na przykład z cukinii. W trakcie takiej diety pamiętajmy również o odpowiednim nawodnieniu, sięgajmy po niegazowaną wodę mineralną.

Kiedy jeszcze sięgnąć po taką dietę?
Okazuje się, że nie tylko dolegliwości żołądkowe wymagają od nas przejścia na dietę lekkostrawną. Warto po nią sięgnąć wówczas, kiedy doskwiera nam układ krążenie, w tym nadciśnienie tętnicze, choroby dróg moczowych, zapalenie płuc, grypa, angina lub dokucza nam ból zęba i inne choroby jamy ustnej. Dieta lekkostrawna pomaga również zgubić zbędne kilogramy, jeśli jest odpowiednio wdrożona i przestrzegana.

 

Komentarze Facebook
Zobacz również

Zostaw odpowiedź